Tinerii din Ialoveni instruiți în domeniul scrierii și managementului proiectelor

scriere_proiecteDuminică, 10 septembrie 2017, sala mare de şedinţe, Consiliul Raional Ialoveni, s-a desfăşurat a doua parte a Atelierului de instruire ,,Scrierea și managamentul proiectelor”, cu participarea membrilor Fondului pentru Tineri Ialoveni şi a 23 de tineri din localităţile raionului Ialoveni. Lucrările atelierului au fost moderate de domnul Sergiu GURĂU, preşedinte, A. O. ,,Eco-Răzeni” şi Victor Pletosu, specialist principal în domeniul politicilor de tineret, Consiliul Raional Ialoveni.

Activitatea a început cu exerciţii practice de formulare a scopului, obiectivelor şi descrierea activităţilor. Spre exemplu, dacă problema este ,,Participarea scăzută a tinerilor din Horodca la viaţa publică”, atunci soluţia este scopul proiectului ,,Participarea sporită a circa 100 tineri din Horodca la viaţa publică pînă la începutul lunii decembrie 2017”. Acest scop poate fi realizat prin obiectivele ce derivă din cauzele principale ale problemei. Obiectivul 1: ,,Dezvoltarea abilităţilor de participare a 80 tineri din satul Horodca pînă la sfîrşitul lunii octombrie 2017” şi obiectivul 2: ,,Implicarea a circa 100 de tineri din satul Horodca la activităţile cultural – sportive desfăşurate pe parcursul lunilor noiembrie – decembrie 2017”.

Continue reading

O nouă generație de tineri cu inițiativă crește în localitățile raionului Ialoveni

IMG_3113În contextul gamei de manifestări consacrate jubileului de 40 ani ai raionului Ialoveni, la 11 aprilie 2017, sala mare de şedinţe, Consiliul Raional Ialoveni, s-a desfăşurat Festivitatea de lansare a rundei a XIV-a de Granturi Mici pentru Tineri a Fondului pentru Tineri Ialoveni, cu semnarea acordurilor de colaborare şi înmînarea certificatelor de grant pentru implementarea celor 17 proiecte din 14 localităţi ale raionului. La eveniment ne-au onorat cu prezenţa sa, actorii pentru dezvoltarea politicilor de tineret, personalităţi care au desfăşurat un dialog constructiv cu tinerii ingenioşi, activi şi inteligenţi.

În deschiderea festivităţii, domnul Anatolie DIMITRIU, Preşedintele Raionului Ialoveni, a exprimat un mesaj de felicitare pentru tinerii curajoşi şi mentorii acestora, care se implică în dezvoltarea comunităţii şi implementează proiecte pentru a atrage resurse în localitate. De asemenea, a menţionat că, investește în tinerii sunt agenţi ai schimbării sociale pozitive, şi va oferi suportul necesar ca rundele de granturi să răspundă receptiv şi adecvat la necesităţile şi provocările tinerilor, identificate în sondajul privind situaţia tinerilor, efectuat de Consiliul Raional de Tineret în perioada ianuarie – martie 2017, dar şi pentru a traduce în viaţă soluţiile propuse în cadrul Forumului Raional de Tineret din 25 – 26 martie 2017. Domnul Preşedinte a invitat tinerii să participe la Festivitatea consacrată jubileului de 40 ani ai raionului Ialoveni, care se va desfăşura la 30 aprilie 2017, orele 12:00 – 22:00, Piaţa Unirii, or. Ialoveni.

Continue reading

Tinerii instruiți în domeniul managementului Programului de granturi mici

management_PGMLa 12 martie 2017, sala mare de şedinţe, Consiliul Raional Ialoveni, s-a desfăşurat Atelierul de lucru ,,Managementul Programului de granturi mici al Fondului pentru Tineri Ialoveni”, cu participarea membrilor Fondului pentru Tineri Ialoveni, a candidaţilor la calitatea de membru al Fondului, dar şi a tinerilor consilieri din Consiliul Raional al Tinerilor Ialoveni. Lucrările atelierului au fost moderate de domnul Sergiu GURĂU, preşedinte, A. O. ,,Eco-Răzeni” şi Victor Pletosu, specialist principal în domeniul politicilor de tineret, Consiliul Raional Ialoveni, care prin exerciţii practice de cunoaştere şi de consolidare a lucrului în echipă au atins scopul atelierului: cultivarea deprinderilor, capacităţilor, cunoştinţelor şi abilităţilor de comunicare şi de a administra un buget.

Cei peste 25 de participanţi din 15 localităţi: Ialoveni, Moleşti, Costeşti, Zîmbreni, Horeşti, Ţipala, Suruceni, Malcoci, Mileştii Mici, Văsieni, Ruseştii Noi, Bardar, Puhoi, Hansca şi Gangura, au prezentat ingenios realizările important din CV, hobby-ul, studiile, proiectele de viitor şi motto-ul vieţii. Prin diverse metode şi activităţi de educaţie non-formală tinerii participanţi au pătruns în esenţa programului de granturi mici, deoarece, au improvizat prin scenete etapele Programului de Granturi Mici al ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”:
Continue reading

Atelierul de instruire ,,Conceptul şi principiile Programului YouthBank”

consolidare_echipaFpT IaloveniAstăzi, 05 martie 2017, sala mare de şedinţe, Consiliul Rainal Ialoveni, s-a desfăşurat Atelierul de instruire ,,Conceptul şi principiile Programului YouthBank”, cu participarea membrilor Fondului pentru Tineri Ialoveni şi a candidaţilor la calitatea de membru al Fondului. Lucrările atelierului au fost moderate de domnul Sergiu GURĂU, preşedinte, A. O. ,,Eco-Răzeni” şi Victor Pletosu, specialist principal în domeniul politicilor de tineret, Consiliul Raional Ialoveni, care prin jocuri energizante şi interactive, prin exerciţii practice de consolidare a lucrului în echipă au atins scopul atelierului: cultivarea deprinderilor, capacităţilor, cunoştinţelor şi abilităţilor de comunicare, de asemenea, conştientizarea rolului şi contribuţiei fiecărui membru al fondului în dezvoltarea programului prin utilizarea instrumentelor eficiente de comunicare şi promovare.

Iniţial, fiecare tînăr şi-a prezentat într-un mod cît mai original şi ingenios momentele esenţiale din CV: realizările importante cu care se mîndreşte, studiile, proiectele, motto-ul vieţii de care se călăuzeşte, precum şi intenţia frumoasă de a fi membru al Fondului pentru Tineri Ialoveni, care oferă posibilităţi tinerilor pentru afirmarea şi dezvoltarea multilaterală a personalităţii. Prin diferite metode şi activităţi de educaţie non-formală membrii Fondului pentru Tineri Ialoveni au pătruns în esenţa programului. Au studiat Regulamentul de activitate al fondului. Au convenit asupra aplicării şi respectării principiilor şi valorilor: implicare comunitară, iniţiativa tinerilor, originalitate, nediscriminare, creativitate, responsabilizarea tinerilor, dezvoltarea abilităţilor personale, imparţialitate, obiectivitate, toleranţă şi motivare, disciplină şi spirit de echipă, speranţă şi încredere, comunicare şi deschidere spre noi provocări.

Continue reading

Școala de Vară Fondul pentru Tineri Moldova, ediția a III-a

Scoala_vara100 de tineri din 8 regiuni ale Moldovei, participă în aceste zile la Școala de Vară „Fondul pentru Tineri 2016”, care are scopul de a dezvolta și consolida rețeaua națională a programului „YouthBank”. Programul „Fondul pentru Tineri” își propune să promoveze participarea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 22 ani în procesul de luare a deciziilor la nivel local și în dezvoltarea localităților din Republica Moldova, după modelul „YouthBank” din Irlanda.

Școala de Vară „Fondul pentru Tineri 2016” se află la a III-a ediție. În acest an organizatorii își propun să sporească și în continuare participarea tinerilor la luarea deciziilor, să învețe tinerii cum să gestioneze un program de granturi, cum să promoveze echipa, și își mai propun să încarce bateriile adolescenților după un an productiv, plin de proiecte reușite.

Continue reading

Finaliştii Programului de granturi mici, runda a XII-a

echipa_fpti_2016Fondul pentru Tineri Ialoveni vă informează despre rezultatele evaluării propunerilor de proiecte depuse în runda a XII-a a Programului de granturi mici pentru tineri. Douăzeci și patru proiecte intrate în concurs au fost selectate pentru finanţare cu un buget total de 105 mii lei. Proiectele vor fi implementate de grupurile de iniţiativă ale tinerilor în 15 localităţi din raionul Ialoveni pe parcursul a două luni (25 martie – 15 iunie 2016) cu scopul de a crea condiţii, oportunităţi de dezvoltare personală şi participare a tinerilor la viaţa comunităţii.

Mulţumim tuturor grupurilor de iniţiativă ale tinerilor şi comunităţilor participante la concurs, iar următoarea rundă a Programului de granturi mici va fi desfăşurată în luna septembrie 2016. Sincere felicitări tuturor învingătorilor din partea membrilor echipei Fondului pentru Tineri Ialoveni şi vă comunicăm că evenimentul de semnare a Acordurilor de colaborare cu Fondul pentru Tineri Ialoveni este planificat pentru data de 24 martie 2016, ora 14.00 în sala mare de ședințe a Consiliului raional Ialoveni.

Continue reading

Căutăm noi membri în echipa Fondului pentru Tineri Ialoveni

tineri_ialoveni_2015Eşti energic(ă), talentat(ă), motivat(ă) să faci schimbări pozitive în localitatea ta?
Îţi place să faci voluntariat, să-ţi faci noi prieteni şi să fii util(ă) comunităţii?

Doreşti să devii un lider iscusit, parte a unei echipe de succes?

Te invităm să participi la o nouă rundă a concursului de selectare a membrilor echipei Fondului pentru Tineri Ialoveni! Vino, să schimbăm lumea împreună, să facem viaţa mai bună prin intermediul eforturilor comune şi împreună să realizăm lucruri deosebite. Noi, echipa Fondului pentru Tineri Ialoveni, apreciem talentul şi calităţile tale, totodată te provocăm să descoperi lucruri noi şi să-ţi dezvolţi personalitatea.

Cine poate aplica?
Tinerii cu vârsta între 15 – 30 ani, care locuiesc în localităţile raionului Ialoveni.
Cum poţi deveni membru?
Descarcă formularul de aplicare de pe pagina www.fondultinerilor.md sau www.il.md, completează-l şi trimite-l împreună cu copia actului de identitate până la 27 ianuarie 2016, orele 17.00, prin e-mail la fondultinerilor@gmail.com sau prin poştă, la Consiliul Raional Ialoveni (or. Ialoveni, MD 6801, str. Alexandru cel Bun 33, etajul 2, Anticamera).

Continue reading

Elaborarea şi implementarea proiectelor – contribuţia tinerilor la dezvoltarea comunităţii

instruire_tineri_2015La 29 noiembrie 2015, în sala de festivităţi a Centrului Republican pentru Copii şi Tineret ,,Artico”, mun. Chişinău, s-a desfăşurat Atelierul de instruire “Redactarea unei cereri de finanţare. Managementul proiectelor”, la care au participat tineri din localităţile: Ialoveni, Răzeni, Nimoreni, Costeşti, Cigîrleni, Bardar, Mileştii Mici, Ţipala, precum şi reprezentanţii consiliilor raionale de tineret: Orhei, Ialoveni, Anenii Noi, Ungheni, Criuleni, Drochia, Floreşti şi Chişinău.

Evenimentul este organizat de administraţia raionului Ialoveni, A. O. “Eco-Răzeni”, Fondul pentru Tineri Ialoveni, Consiliul Raional de Tineret Ialoveni, în scopul consolidării capacităţilor Reţelei Naţionale a Consiliilor Raionale de Tineret, dar şi a tinerilor activi din localităţile raionului.

Continue reading

Tinerii ialoveneni în acţiune

sedinta04052015La 04 mai 2015, în sala mare de şedinţe a Consiliului Raional Ialoveni s-a desfăşurat Clubul tinerilor lideri comunitari – un atelier de analiză a implementării celor 11 proiecte din runda a X-a a Programului de granturi mici al Fondului pentru Tineri Ialoveni. La eveniment au participat cu prezentări de proiecte, bune practici şi istorii de succes consilii locale de tineret, echipa Fondului pentru Tineri Ialoveni, dar şi o echipă de studenţi ai Universităţii Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă”, specialitatea: Istorie şi educaţie civică, alături de Domnul profesor Iosif Moldovanu.

În deschiderea atelierului, moderatorii Victor Pletosu, specialist raional de tineret şi Sergiu Gurău, preşedinte, A. O. ,,Eco-Răzeni”, dar şi Elena Bîrcă, voluntar, al A. O. ,,Alternativa”, Costeşti, au îndemnat tinerii să se implice şi mai mult în organizarea acţiunilor comunitare în cadrul Săptămînii Naţionale a Voluntariatului, care se va desfăşura în perioada 11 – 17 mai 2015.

Continue reading

Tinerii ialoveneni au fost consultaţi privind problemele şi necesităţile lor

În scopul consolidării mecanismelor de participare a tinerilor la viaţa publică, administraţia raionului Ialoveni în parteneriat cu A.O. ,,Eco-Răzeni” şi echipa Fondului pentru Tineri Ialoveni a organizat Forumul de Iarnă al Tinerilor, cu genericul: ,,Tinerii ialoveneni promovează cetăţenia inteligentă şi activă”, la 31 ianuarie 2015, în sala mare de şedinţe, Consiliul Raional Ialoveni. La lucrările forumului au participat peste 70 de tineri, reprezentanţi ai consiliilor locale de tineret: Ialoveni, Bardar, Costeşti, Dănceni, Horeşti, Moleşti, Puhoi, Răzeni, Ruseştii Noi, Suruceni, Ţîpala, Văsieni, Nimoreni; de asemenea, echipa Fondului pentru Tineri Ialoveni şi a Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ,,Avante”, Costeşti; precum şi organizaţiile non-guvernamentale: ,,Eco-Răzeni, ,,Alternativa”, Costeşti, Asociaţia pentru Dezvoltarea Tinerilor Ruseşteni.

În deschiderea evenimentului, domnul Mihai BRAGA, vicepreşedintele raionului Ialoveni, a menţionat că administraţia raionului apreciază şi promovează tinerii activi, dar un imperativ al timpului este ca grupurile de iniţiativă ale tinerilor care au implementat proiecte cu suportul Fondului pentru Tineri Ialoveni şi al Consiliului Raional Ialoveni, să creeze ONG-uri, care au posibilitatea de a atrage şi mai multe resurse pentru dezvoltarea comunitară.

Continue reading

Fondul pentru Tineri Ialoveni a elaborat Planul de acţiuni pentru anul 2015

În perioada 10 – 11 ianuarie 2015, Fondul pentru Tineri Ialoveni a organizat atelierul de instruire a noilor membri şi de planificare a activităţilor pentru anul 2015, activitatea s-a desfăşurat la Pensiunea “Lacul Costeşti” din raionul Ialoveni. Acţiunea s-a desfăşurat datorită faptului că Fondul pentru Tineri Ialoveni a selectat în echipa sa încă zece membri. Membrii cu experienţă din echipa Fondului pentru Tineri Ialoveni împreună cu membrii recent recrutaţi, au fost informaţi şi instruiţi despre conceptul, principii, etapele de dezvoltare a Fondului, activităţi şi tehnici de colectare a fondurilor, cele mai frecvente erori comise în procesul de colectare a fondurilor, întocmirea unei scrisori de sponsorizare, elementele cheie a unei comunicări eficiente, etapele de organizare a evenimentelor speciale, aspectele practice şi teoretice privind Programul de Granturi Mici, apoi a urmat elaborarea Planul de activitate a Fondului pentru Tineri Ialoveni pentru anul 2015.

Activităţile planificate în cadrul atelierului de instruire a permis membrilor cu experienţă să susţină, să ghideze şi să colaboreze împreună cu membrii noi aleşi, formînd o echipă mai puternică, obiectivă, ingenioasă şi creativă, ceea ce le oferă doar oportunităţi în planificarea şi desfăşurarea viitoarelor activităţi comune.

Continue reading

Fondul pentru Tineri Ialoveni – platformă de dezvoltare a tinerilor

La 10 – 11 ianuarie 2015, Complexul de agrement „Costeşti” a găzduit desfăşurarea atelierului de instruire şi planificare a activităţilor Fondului pentru Tineri Ialoveni. Lucrările atelierului au fost moderate de domnul Sergiu Gurău, preşedinte, A.O. ,,Eco-Răzeni” şi Victor Pletosu, specialist principal în domeniul politicilor de tineret, Consiliul Raional Ialoveni.

Prin diferite metode şi activităţi de educaţie non-formală, membrii Fondului pentru Tineri Ialoveni au pătruns în esenţa programului. Au studiat Regulamentul de activitate al Fondului, au convenit asupra aplicării şi respectării principiilor şi a valorilor: implicare comunitară, iniţiativa tinerilor, originalitate, nediscriminare, creativitate, responsabilizarea tinerilor, dezvoltarea abilităţilor personale, imparţialitate, obiectivitate, comunicare şi deschidere spre noi provocări. Din realizarea acestor principii rezultă beneficiile programului: participarea tinerilor la viaţa comunităţii; schimbul de experienţe; petrecerea plăcută a timpului liber; dezvoltarea abilităţilor, competenţelor, calităţilor pesonale ale tinerilor; precum şi tehnicile de comunicare, de lucru în echipă, de a administra un buget.

Continue reading

Echipa Fondului pentru Tineri Ialoveni a devenit mai mare

În perioada 2 – 3 decembrie 2014 s-au desfăşurat şedinţele Comisiei de selectare a noilor membri în echipa Fondului pentru Tineri Ialoveni şi interviurile cu aplicanţii la concursul de selectare. La această rundă de recrutare au fost depuse 16 dosare de aplicare, din care, au participat persoane cu vîrsta cuprinsă între 16 – 24 ani, din 9 localităţi ale raionului Ialoveni.

Dorinţa şi ambiţia a determinat cei mai activi tineri din raionul Ialoveni să aplice la concursul de selectare a noilor membri în echipa Fondului pentru Tineri. Fiecare aplicant a demonstrat că deţine calităţi şi abilităţi deosebite, descurcîndu-se cu uşurinţă cu toate întrebările şi provocările membrilor comisiei. Dosarele fiecărui candidat au fost analizate în detalii şi cu mare grijă de către membrii comisiei pentru a lua o decizie corectă şi responsabilă. În componenţa comisiei de selectare au fost membrii cu experienţă a echipei Fondului pentru Tineri Ialoveni. Continue reading

Vizita de studiu: Bune practici de implementare a Programului YouthBank în România

Cu mult entuziasm, emoţii pozitive şi provocări echipele Fondului pentru Tineri / YouthBank (YB) din opt raioane ale Republicii Moldova au participat la o vizită de studiu în Cluj-Napoca şi Alba Iulia, România. Vizita de studiu, organizată în perioada 9-12 octombrie 2014, a reprezentat un eveniment foarte important pentru toţi participanţii, oferind noi viziuni asupra programului YB, posibilitatea de a discuta şi despre realizările din Republica Moldova, posibilitatea de a compara şi îmbunătăţi activitatea YB Moldova.

În cadrul vizitei de studiu “Bune practici de implementare a Programului Youth Bank în România” am avut oportunitatea să participăm la interviurile de selectare a noilor membri YB Cluj-Napoca, şansa de a învăţa noi tactici de lucru în echipă, idei de promovare, metode de organizare eficientă a timpului, organizare a evenimentelor de colectare a fondurilor, metode de identificare a soluţiilor, metode de instruire şi ghidare a tinerilor.

Continue reading

Atelier de educaţie electorală pentru tinerii din 11 localităţi ialovenene

La 23 aprilie 2014, în oraşul Ialoveni, s-a desfăşurat atelierul de instruire privind crearea consiliilor locale de tineret, unde au participat reprezentanţii celor 11 grupuri de iniţiativă ale tinerilor, care au obţinut finanţare de la Fondul pentru Tineri Ialoveni, prin intermediul Programului de granturi mici, runda a VIII-a, suport financiar oferit pentru crearea Consiliilor Locale de Tineret – mecanisme de participare activă şi responsabilă a tinerilor la viaţa comunităţii.

Circa 45 de fete şi băieţi au fost instruiţi în domeniul organizării şi desfăşurării procesului de alegere a Consiliilor Locale de Tineret în cele unsprezece localităţi ialovenene. Participanţii au studiat conţinutul şi anexele Codului electoral, au pus în discuţie paşii privind organizarea alegerilor de tineret, au propus modalităţi de încurajare a participării active a tinerilor la acţiunile preconizate pentru următoarele cinci săptămîni.

Continue reading