Istorii de succes

Fondul de Susținere a Antreprenoriatului pentru Tineri Ialoveni a încheiat la 19 iunie 2019 procesul de recepţionare a solicitărilor de finanţare din cadrul concursului planurilor de afaceri pentru tineri. La această rundă au fost depuse 12 dosare prin care se solicită suport financiar în valoare totală de 852,0 mii lei. Cei 12 tineri aplicanți (5 femei și 7 bărbați) cu vîrsta medie 29 de ani și din 7 localități rurale (Văsieni, Răzeni, Dănceni, Mileștii Mici, Nimoreni, Ruseștii Noi, Hansca) și 1 oraș (Ialoveni). Afacerile reprezintă mai multe domenii de activitate: agricultură – 33 % (creștere murelor, cultivarea rucolei, creșterea prepelițelor, furaje uscate combinate), servicii – 50% (salubrizare, reparații auto, frumusețe, croitorie, turism, consiliere psihologică) și vînzarea cu amănuntul – 17%. Toată afacerile își propun să creeze cel puțin 1 – 3 locuri de muncă, două dintre ideile de afaceri au ca și obiectiv crearea locurilor de muncă pentru persoane din categorii defavorizate.

Membrii Comisiei de concurs au vizitat pe parcursul lunii iulie localitățile de baștină ale aplicanților la concursul planurilor de afaceri. Fiecare membru al Comisiei de concurs a evaluat independent fiecare participant(ă) la etapa interviului, completînd grila de evaluare solicitată la etapa a III-a Evaluarea probei individuale. Câștigătorii au fost desemnați în baza notelor finale obținute. Aprobarea valorii bugetelor pentru fiecare plan de afaceri s-a efectuat în limita sumei totale disponibilă la această rundă pentru finanțarea în bază de grant.

Resursele financiare disponibile pentru finanţarea planurilor de afaceri ale aplicanților la concurs, sunt după cum urmează: 15 mii EUR (echivalentul la circa 300 mii lei) este contribuția Fundației Est-Europene din resursele Uniunii Europene (din aceste resurse sunt finanțate cinci planuri de afaceri: Buzatu V., Seul T., Vutcariov N., Nacu I. și Captari V.) și Consiliului raional Ialoveni – 120 mii lei (din aceste resurse sunt finanțate următoarele două planuri de afaceri: Borga I. și Nedelciuc D.).

Finaliste ale concursului sunt 7 afaceri care vor fi gestionate de către 8 tineri (4 femei și 4 bărbați) în 6 localități ale raionului Ialoveni (orașul Ialoveni; sate: Văsieni, Răzeni, Dănceni, Mileștii Mici, Nimoreni).

Nr. dosar

Nume, prenume aplicant(ă)

Localitatea

Suma aprobată

Ideea de afaceri

438 Buzatu Victor Dănceni 3500 EUR minifermă de prepelițe
439 Seul Tatiana Ialoveni 3000 EUR chioșc cu produse bio de la producători locali
443 Vutcariov Nicolae Nimoreni 3250 EUR salon de frumusețe
435 Nacu Ion Văsieni 3500 EUR cultivarea și comercializarea murelor
446 Captari Victoria Mileștii Mici 1750 EUR servicii consiliere și coaching
437 Borga Iurie Răzeni 60000 MDL servicii reparații auto
441 Nedelciuc Daniela Ialoveni 60000 MDL servicii tursitice

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki