1. Informaţii generale

1.1. Context
Transformările sociale şi politice produse în Republica Moldova în ultimele decenii au generat diverse probleme cu care se confruntă generaţia tânără. Aproape un sfert din populaţia economic activă a Republicii Moldova este în străinătate. O parte importantă sunt tinerii, care au părăsit ţara în căutare de noi oportunităţi. Situaţia tinerilor din Republica Moldova este de natură să le descurajeze iniţiativele, tinerii îşi pierd încrederea în viitor, creşte scepticismul cu privire la voluntariat sau iniţiative sociale. Astfel, ei devin destinatari pasivi în loc de agenţi activi ai schimbării în comunităţile lor.
Marele potenţial pe care-l posedă tânăra generaţie, le-ar permite să se realizeze şi să contribuie la dezvoltarea societăţii în întregime, inclusiv la dirijarea cu succes a propriului destin, însă tinerii din Republica Moldova, nu sunt încrezuţi în propriile lor puteri.
Programul de Granturi Mici se adresează grupurilor de iniţiativă ale tinerilor din localităţile raionului Ialoveni care sunt implicate în realizarea sau intenţionează să realizeze un proiect care demonstrează alinierea la priorităţile comunităţilor locale în domeniul tineretului sau altor domenii conexe cu acesta, şi care asigură o integrare a activităţilor de proiect în dezvoltarea socio-economică locală. Astfel, se încurajează solicitarea finanţării proiectelor ancorate în necesităţile cotidiene reale ale comunităţilor, care au sprijinul cetăţenilor, suportul autorităţilor publice locale şi/sau a reprezentanţilor businessului privat local.
Fondul pentru Tineri Ialoveni este un program de finanţare pentru tinerii din localităţile raionului Ialoveni. Prin intermediul Programului de Granturi Mici, tinerii ialoveneni sunt încurajaţi să iniţieze proiecte prin care să aducă beneficii comunităţii şi în acelaşi timp să-şi dezvolte abilităţi personale de management financiar, liderism şi comunicare.
Fondul pentru Tineri promovează astfel implicarea tinerilor în viaţa comunităţii prin asumarea unor roluri active care îi responsabilizează şi le oferă în acelaşi timp, posibilitatea de a petrece timpul liber într-un mod care să-i ferească de atracţii periculoase şi să îi implice în acţiuni pozitive din care au de învăţat.
Mijloacele financiare disponibile în această rundă vor fi alocate în urma unui concurs de proiecte. Suma maximă care poate fi acordată unui proiect este de 13 mii lei. La această rundă, vor fi finanţate iniţiativele şi proiectele tinerilor care vor avea ca scop constituirea şi asigurarea funcţionării în localităţile raionului Ialoveni a consiliilor locale ale tinerilor – mecanism de participare a tinerilor la procesul de luare a deciziilor la nivel local.
Sloganul acestei runde a Programului de granturi mici este: „Tinerii ialoveneni promovează cetăţenia activă”.

1.2. Scopul şi obiectivele Programului de Granturi Mici pentru Tineri
Fondul pentru Tineri Ialoveni, prin Programul de Granturi Mici pentru Tineri, are ca scop încurajarea şi creşterea participării tinerilor din localităţile raionului Ialoveni la dezvoltarea socială şi economică a comunităţilor în care locuiesc prin oferirea de suport financiar pentru realizarea iniţiativelor şi proiectelor acestora.
Obiectivele programului:
– Crearea consiliilor locale ale tinerilor, destinate cultivării activismului civic în rîndul tinerilor şi soluţionarea problemelor acestora.
– Sporirea respectului faţă de sine şi a încrederii tinerilor prin dezvoltarea abilităţilor de conducere, lucru în echipă, luare a deciziilor, soluţionare a problemelor, comunicare şi negociere.
– Susţinerea iniţiativelor şi proiectelor tinerilor din comunităţile locale.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki