Tinerii ialoveneni în acţiune

sedinta04052015La 04 mai 2015, în sala mare de şedinţe a Consiliului Raional Ialoveni s-a desfăşurat Clubul tinerilor lideri comunitari – un atelier de analiză a implementării celor 11 proiecte din runda a X-a a Programului de granturi mici al Fondului pentru Tineri Ialoveni. La eveniment au participat cu prezentări de proiecte, bune practici şi istorii de succes consilii locale de tineret, echipa Fondului pentru Tineri Ialoveni, dar şi o echipă de studenţi ai Universităţii Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă”, specialitatea: Istorie şi educaţie civică, alături de Domnul profesor Iosif Moldovanu.

În deschiderea atelierului, moderatorii Victor Pletosu, specialist raional de tineret şi Sergiu Gurău, preşedinte, A. O. ,,Eco-Răzeni”, dar şi Elena Bîrcă, voluntar, al A. O. ,,Alternativa”, Costeşti, au îndemnat tinerii să se implice şi mai mult în organizarea acţiunilor comunitare în cadrul Săptămînii Naţionale a Voluntariatului, care se va desfăşura în perioada 11 – 17 mai 2015.

1. Consiliul Local de Tineret Horeşti a prezentat proiectul ,,În ritm de dans”, care prevede amenajarea unei săli de dans pentru desfăşurarea repetiţiilor Ansamblului ,,Tinereţea”, Horeşti.

2. Consiliul Local de Tineret Nimoreni a vorbit despre proiectul ,,Gîndeşte verde, gîndeşte curat”, prin care a desfăşurat acţiuni de colectare a deşeurilor, de sădire a pomilor, de instalare a urnelor pentru gunoi şi a panourilor informative, pentru a spori gradul de cultură ecologică a cetăţenilor.

3. Consiliul Local de Tineret Ruseştii Noi a prezentat realizările proiectului ,,Tineri pentru Europa”, prin care a organizat Sărbătoarea ,,Ziua Europei”, cu jocuri intelectuale pentru cunoaşterea Uniunii Europene. Va fi organizată o vizită de studiu şi schimb de experienţă în mun. Iaşi, România.

4. Consiliul Raional de Tineret Ialoveni a narat despre implementarea proiectului ,,Tinerii informaţi – viitor prosper”, prin crearea unui web-site pentru tineri, unde va fi spaţiu pentru sondaje şi emisiuni, dar şi constituirea unei reţele de tineri jurnalişti din localităţile raionului.

5. Consiliul Local de Tineret Costeşti a prezentat acţiunile din cadrul proiectului ,,Funny Intelectual Games”, ce constau în procurarea de jocuri intelectuale pentru beneficiarii Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ,,Avante”, Costeşti, ca să asigure ocupaţia eficientă a tinerilor.

6. Grupul de iniţiativă ,,Biruitorii”, Horeşti, a vorbit despre implementarea proiectului ,,Starturi vesele şi jocuri pentru copii”, prin care la 30 mai se va organiza competiţii sportive pentru 50 copii şi tineri din satele Horeşti, Zîmbreni, Ţipala.

7. Grupul de iniţiativă ,,Tinerii ecologişti”, Răzeni, a menţionat despre realizarea proiectului ,,Sădim un copac – salvăm viitorul comunei Răzeni”. Astfel au desfăşurat activităţi informative precum ,,Ora Planetei”, dar şi de salubrizare şi înverzire a terenului din curtea L. T. ,,Ion Pelivan”, Răzeni. ,,E timpul ca tinerii să treacă de la vorbe la fapte” spun ecologiştii formînd Echipa verde a tinerilor cu ,,Speranţă. Viitor şi Respect” pentru mediul ambiant;

8. Grupul de iniţiativă ,,Cheia succesului”, Puhoi, pentru implementarea proiectului ,,Camping. Învăţăm şi ne distrăm împreună”, a organizat un concurs de esee, dar şi mese rotunde cu actorii din comunitate referitor la viciile umane: HIV / SIDA, violenţa în familie, traficul de fiinţe umane, etc. Va organiza o tabără de vară în pădure în perioada 01 – 06 iunie 2015.

9. Grupul de iniţiativă ,,IaloVERDE”, Ialoveni au implementat proiectul ,,Un mediu curat şi sănătos pentru un viitor frumos”, prin care tinerii au sădit 20 de arbuşti de ,,tuia” în scuarul instutuţiilor publice din or. Ialoveni.

10. Grupul de iniţiativă Ialoveni a prezentat proiectul ,,Tinerii instruiţi pentru o dezvoltare durabilă”, cu organizarea unui atelier de instruire pentru 40 tineri la 25 aprilie 2015, Centrul de Expoziţii şi Sprijin în Afaceri, în domeniul antreprenoriatului, scrierea proiectelor, procedurile de creare a unui ONG, SRL, etc .

11. Consiliul Local de Tineret Ţipala a prezentat proiectul ,,Precum rîul Botna. Mereu altul şi mereu acelaşi”, prin care se va procura material săditor pentru amenajarea parcului din centrul comunei şi curăţarea pîrîiaşului Ţipala, afluent al rîului Botna. Este o acţiune premergătoare Festivalului de Folclor ,,Işnovăţ-Botna-Botnişoara”, care se va desfăşura în vara anului 2015.

Tinerilor activi le dorim mult succes!

Articol realizat de:
Victor Pletosu
Specialist în domeniul politicilor de tineret
Consiliul Raional Ialoveni

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki