Tinerii au transformat pentru o zi satul Horeşti într-o vatră a horelor

Sîmbătă, 15 decembrie 2012, Casa de Cultură Horești a găzduit prima ediţie a Festivalului-Concurs de dansuri populare „La vatra Horelor”, proiect realizat de grupul de inițiativă al tinerilor „Autentic”, cu suportul financiar al Fondului pentru Tineri Ialoveni și a Primăriei satului Horești. În concurs au participat 4 colective, care au prezentat cîte două dansuri populare originare de la vatra de proveniență a colectivului.

Organizatorii festivalului şi-au propus să promoveze dansul popular în rîndul tinerilor şi să-i încurajeze pe aceştia să participe activ la viaţa culturală a comunităţii. Măiestria artistică, ținuta şi prezenţa scenică, autenticitatea şi originalitatea a colectivelor artistice aa fost apreciate de un juriu de specialitate, în componenţa căruia a intrat: Anatolie Melenciuc, vicepreşedintele raionului; Andrei Ungureanu, maestru-coregraf, Om emerit al Republicii; Tudor Grigoriţă, Directorul casei de Cultură Costeşti, consilier raional; Sergiu Gurău, coordonatorul Programului raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni”; Nicolae Atanasov, prorector USM.

Concursul a fost deschis de formaţia „Firicel de busuioc” din Răzeni, urmată de formaţia „Tînăra viişoară” de la Mileştii Mici, evoluţia cărora a fost răsplătită cu aplauze binemeritate a celor circa 650 spectatori din sală. Publicul a rămas impresionat de virtuozitatea dansatoarelor de la Moleşti („Moleştiţa”) şi interpretarea artiştilor amatori de la Hansca („Sălcioara”).

Învingătorii concursului sînt:

Locul I – „Moleștița”, sat. Molești (cond. art. Grosu Victoria) şi „Sălcioara”, sat. Hansca (cond. art. Daniela Cibotaru);

Locul II – „Firicel de busuioc”, com. Răzeni (cond. art. Margarita Țurcanu);

Locul III – „Tînăra viișoară”, com. Mileștii Mici (cond. art. Angela Melenciuc).

Invitați speciali la sărbătoare au fost colectivul de dansuri „Porumbița” din or. Ialoveni (conducător artistic Andrei Ungureanu), „Tinerețea”, sat. Horești și colectivul grădiniței de copii „Garofița” din Horeşti. De asemenea, cu numere artistice de excepţie au fost prezenți în scenă Carabeț Petru și Cîmpu Loredana, ansamblul de dansuri sportive „Codreanca”, originari din Horești. În program au evoluat ansamblul folcloric cu titlu model „Izvoraș” şi profesorul Iurie Melnic de la Costeşti cu două piese la chitară.

Lidia Andronic, sat. Horeşti

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki