Fondul pentru Tineri Ialoveni – soluţia investiţiei inteligente în dezvoltarea comunităţii

2016-03-23 16.07.55La 24 martie 2016, Consiliul Raional Ialoveni a găzduit Festivitatea de lansare a rundei a XII-a a Programului de granturi mici a Fondului pentru Tineri Ialoveni, cu semnarea Acordurilor de colaborare şi înmînarea certificatelor de grant pentru implementarea celor 24 proiecte din 15 localităţi din raion.

La eveniment ne-au onorat cu prezenţa sa, partenerii pentru dezvoltarea politicilor de tineret, personalităţi din administraţia raionului Ialoveni, Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, Fundaţia Est-Europeană din Moldova, care au desfăşurat un dialog constructiv cu tinerii ingenioşi, activi şi inteligenţi.

În deschiderea festivităţii, domnul Anatolie DIMITRIU, Preşedintele Raionului Ialoveni, a exprimat un mesaj de felicitare pentru tinerii care se implică în dezvoltarea comunităţii şi implementează proiecte pentru a atrage resurse în localitate. De asemenea, domnul preşedinte a venit cu un îndemn către tinerii cu experienţă ca să înmulţim numărul proiectelor complementare, să promovăm aceste bune practici şi rezultate frumoase în toate localităţile raionului, prin organizarea atelierelor de instruire în elaborarea şi implementarea proiectelor. Tinerii sunt energici, optimişti, şi motivaţi pentru că suntem ,,Capitala Naţională a Tineretului 2016”.

Cu entuziasm, domnul Pavel IANEŢ, Viceministrul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova, a accentuat că, în raionul Ialoveni politicile de tineret se implementează foarte bine, cu tineri activi, implicaţi în acţiuni de voluntariat, ONG-uri şi proiecte. Anume parteneriatul durabil între APL şi societatea civilă mişcă lucrurile în direcţia dezvoltării. Domnul viceministru a îndemnat tinerii să împărtăşească experienţa lor cu tinerii din alte raioane prin a-i integra în acţiuni şi proiecte cu impact regional. Drept exemplu, demnitarul a enunţat priorităţile ministerului şi oportunităţile pentru tineri, precum Programul de Granturi pentru consolidarea Reţelei Consiliilor Raionale de Tineret, cu susţinerea financiară necesară pentru desfăşurarea acţiunilor regionale, dar şi Programul de Granturi al MTS pentru sectorul asociativ de tineret, care trebuie să implementeze proiecte în conformitate cu priorităţile Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Sectorului de Tineret 2020. Astfel investim în viitor, a acentuat Domnia Sa.

În mesajul său de salut, domnul Tudor GRIGORIŢĂ, Vicepreşedintele Raionului Ialoveni a subliniat că sunt necesare ateliere de instruire pentru tineri în crearea şi funcţionarea ONG-urilor, care vor atrage resurse pentru dezvoltarea comunităţii, astfel, ca pe viitor rundele de granturi ale Fondului pentru Tineri Ialoveni să cuprindă toate localităţile raionului, cu proiecte mici dar cu beneficii mari.

Prezentă la festivitate, doamna Valentina PLĂMĂDEALĂ, Viceprimarul oraşului Ialoveni a promis tinerilor susţinerea necesară în implementarea proiectelor şi că va facilita comunicarea cu autorităţile publice locale, ca să-şi aducă contribuţia la realizarea ideilor inovative ale tinerilor.

Cu mîndrie, domnişoara Maria CODREANU, membră, Fondul pentru Tineri Ialoveni a venit cu un mesaj de susţinere din partea fondului şi a remarcat că în cele 11 runde de granturi mici pentru tineri s-au realizat 146 proiecte în 22 localităţi ale raionului. În cea de-a XII – a rundă de granturi, au solicitat finanţare 48 de grupuri de iniţiativă şi consilii locale de tineret, dar au obţinut suport 24 de proiecte din 15 comunităţi cu un buget de 105 000 lei.

Pentru ca granturile oferite să demonstreze potenţialul uman al tinerilor, parteneriatul şi co-managementul consolidat al actorilor comunitari, oficialii prezenţi au înmînat acordurile de colaborare şi certificatele de grant celor 24 de grupuri de iniţiativă ale tinerilor, iar domnul Sergiu GURĂU, Preşedintele A. O. ,,Eco – Răzeni” a informat echipele în cadrul unui atelier de instruire despre procedurile de implementare a proiectelor, managementul financiar şi respectarea calendarului rundei, astfel, încît, proiectele care se vor realiza vor corespunde criteriilor:
– Inovaţie (o nouă abordare a activităţilor de tineret);
– Continuitate;
– Impact asupra comunităţii, tinerilor;
– Durabilitate;
– Replicabilitate (practica poate fi implementată în alte localităţi);
– Eficienţă;
– Utilizarea raţională a resurselor (raportul cost-eficienţă);
– Participare (implicarea cetăţenilor, ONG-urilor, mass-media, în procesul de promovare a acţiunilor de tineret).

În scopul stimulării activismului civic al tinerilor, promovării voluntariatului, Programul ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni” este implementat din anul 2010 de A.O. ,,Eco – Răzeni” în parteneriat Consiliul Raional Ialoveni și susținerea financiară a Fundaţiei Est-Europene din Moldova, Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova.

Tinerilor activi le dorim mult succes!

Articol realizat de Victor Pletosu,
Specialist principal în domeniul politicilor de tineret,
Consiliul raional Ialoveni

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki