Vizită de studiu la Cahul – schimb de bune practici și experiențe în implementarea Programului național ,,Fondul pentru Tineri”

43322992_1859805350751414_9107286157539934208_oSâmbată, 6 octombrie 2018, membrii Fondului pentru Tineri Ialoveni, cât și membri ai grupurilor de iniţiativă din localitățile raionului, au avut posibilitatea de a participa la Gala Internaţională a Iniţiativelor de Tineret, în contextul proiectului naţional Cahul – Capitala Tineretului 2018 și a realiza un schimb de experienţă în domeniul implementării Programului de Granturi Mici, dar și pentru a consolida cooperarea dintre membrii Youth Bank din diferite localităţi ale Republicii Moldova și de peste hotare. La evenimentul care a avut loc în parcul Central ,,Grigore Vieru” din mun. Cahul, au fost prezenţi membrii YB Cahul, Ialoveni, Varniţa, cât și din Ucraina și Letonia.

La deschiderea Galei Iniţiativelor au venit cu un cuvânt de salut și de felicitare Dl Nicolae Mocanu, Președintele A.O. Perspectiva, Dl Nicolae Dandiș, Primarul mun. Cahul, Dl Popov Alexandru, Șef Serviciu Tineret și Sport, Dra Samanta Berga, Youth Bank Valmiera, Letonia, Dra Oleksandra Lysa, Youth Bank Vinnytsia, Ucraina, Dl Andrei Trubceac, Manager programe, Fundația Est-Europeană. Pe parcursul evenimentul, tinerii au putut asculta și lua cunoștinţă cu proiectele implementate în cea de-a V-a rundă a Programului de Granturi Mici a FpT Cahul, acestea fiind orientate spre susţinerea activităţilor tinerilor din comunitate desfășurate în 2 domenii prioritare: ecologie și asigurarea drepturilor sociale ale tinerilor.

După prezentarea proiectelor de către grupurile de iniţiativă Info Med, Ș.P. nr. 2 și din localitățile Larga Nouă, Manta, Alexandrerfeld, Iujnoe, Brânza, tinerii au participat la atelierul ,,Dezvoltarea comunităţii prin participarea tinerilor” condus de către Dna Corina Erhan coordonatoarea YB Orhei. În cadrul atelierului, participanții au fost divizați în 5 echipe care au reprezentat adolescenţii, copiii, persoanele în etate, minoritaţile etnice, cât și părinţii. La finele atelierului s-a ajuns la concluzia că vocea oricărei persoane trebuie să fie ascultată, indiferent de vârstă, etnie sau patura socială.

În cadrul atelierului au fost și 3 prezentări însoţite de informaţii despre cum se desfășoară activitatea YB în Cahul, Vinnytsia și Valmiera, fiecare dintre ei explicând cum au loc colectarea de fonduri, monitorizarea proiectelor, dar și cum atrag voluntarii în echipele lor. Reprezentanţii YB din Ucraina, orașul Vinnytsia, au venit cu câteva noi idei pentru proiecte, cât și colectare de fonduri, printre acestea s-au numărat: 12 ore de film fără întrerupere, cu scopul de a vedea cât rezistă tinerii unei asemenea provocări; cutii surpriză, oamenii le cumpăra făra a ști ce sunt în acestea, conţinutul fiind pregătit din timp cu lucruri handmade sau diferite obiecte interesante. Samanta Berega, reprezentanta YB Valmiera, a vorbit despre activitatea lor ca membri și ca voluntari. Una dintre activităţile realizate de echipa lor ar fi vânzarea cărţilor donate de alti oameni, carţile fiind învelite ca coperta să nu fie vizibilă, fiind notate doar informații principale despre cartea dată, astfel efectuând colectări de fonduri pentru finanţarea ulterioară a proiectelor.

Evenimentul a avut drept scop prezentarea rezultatelor proiectelor implementate de grupurile de inițiativă din raionul Cahul în cadrul programului de Granturi Mici ediția a V-a care a fost organizat de A.O. Perspectiva, programul Fondul pentru Tineri Cahul în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Această activitate a avut loc prin intermediul proiectului ,,Parteneriat pentru dezvoltarea tinerilor și consolidarea sectorului de tineret” implementat de Asociaţia Obştească „Perspectiva”, în parteneriat cu Primăria mun. Cahul.

Aducem profunde mulţumiri Consiliului Raional Ialoveni și Fundaţiei Est-Europene din Moldova pentru că a făcut posibilă organizarea acestei vizite de studiu și Fondului pentru Tineri Cahul pentru invitaţie, succese și mulți voluntari activi.

Articol realizat de Adriana CORCODEL, or. Ialoveni,
membră a Fondului pentru Tineri Ialoveni
elevă, Liceul Teoretic Republican “Aristotel”

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki