Generația Z de la Ialoveni tot mai interesată de scrierea proiectelor de dezvoltare comunitară

În contextul lansării celei de-a XX-a runde de granturi mici a Programului ,,Fondul pentru Tineri Ialoveni”, în perioada 08 – 09 și 15 – 16 februarie 2020, în sala de conferințe a Complexului Turistic Costești, a fost organizat atelierul de instruire ,,Managementul proiectelor de dezvoltare comunitară”, cu participarea a peste șaptezeci de tineri activi din grupurile de iniţiativă civică și consiliile locale de tineret din 21 localități ale raionului: Ialoveni, Costești, Horești, Zâmbreni, Mileștii Mici, Cărbuna, Hansca, Văsieni, Ulmu, Sociteni, Molești, Suruceni, Gangura, Horodca, Puhoi, Răzeni, Țipala, Ruseștii Noi, Bardar, Cigîrleni și Dănceni.

Moderatorii atelierului – domnul Sergiu Gurău, director executiv, A. O. ,,Eco-Răzeni” şi Victor Pletosu, specialist principal în domeniul politicilor de tineret, Consiliul Raional Ialoveni – au reuşit să implice participanții în cadrul a 4 focus-grupuri tematice. Prin diverse metode, jocuri energizante şi activităţi de educaţie non-formală tinerii consilieri au parcurs etapele iniţierii şi scrierii unui proiect: formarea echipei; efectuarea analizei arborelui problemei; sondajul de opinie privind culegerea datelor care confirmă existenţa problemei; identificarea celor mai bune soluţii; stabilirea scopului şi obiectivelor proiectului; analiza situaţiei şi inventarierea resurselor din comunitate; elaborarea planului de acţiuni şi a perioadei de implementare; descrierea activităţilor; distribuirea clară a responsabilităţilor între membrii echipei; estimarea costului proiectului şi a devizului de cheltuieli; stabilirea parteneriatelor; argumentarea continuităţii proiectului; stabilirea titlului proiectului și completarea formularului de aplicare.

Profund impresionată, distinsa doamnă profesor Galina TONU, vicepreședintele raionului Ialoveni a susținut implicarea activă a participanţilor în cadrul a 3 focus-grupuri tematice, care au parcurs etapele iniţierii şi scrierii unui proiect, prin care se face simţită schimbarea pozitivă în comunitate.

Deoarece, justificarea proiectului este descrierea problemei, participanţii au efectuat analiza arborelui problemei descrise în proiectele elaborate de ei, cu identificarea cauzelor primare și secundare ale problemei precum și a efectelor directe și indirecte care se vor produce, dacă problema nu va fi soluţionată.

Conform matricii cadrului logic, audienţii au transformat, într-un mod creativ, arborele problemei în arborele obiectivelor, găsind soluţii viabile pentru fiecare aspect negativ, prin exerciţii practice de formulare a scopului, obiectivelor şi descrierea activităţilor corelate cu cauzele secundare ale problemei, precum și rezultatele scontate calitative și cantitative sugerate de efectele primare ale problemei.

Prin cuvinte și imagini tinerii au reprezentat provocările cu care se confruntă Generația Z: nesiguranța pe internet, dezinformarea, indiferența, neînțelegeri între generații, insuficiența capacităților de gestionare a resurselor financiare, consumul de alcool, fumatul, violența, discriminarea, conflicte în relațiile de cuplu, divorțul părinților plecați peste hotare, deșeurile, starea nesatisfăcătoare a sănătății tinerilor care nu-și găsesc afirmarea în câmpul muncii.

Tinerii au fost antrenați și în atelierul de instruire în domeniul jurnalismului comunitar (civic), care se deosebește de jurnalismul clasic, profesionist. Domnul Vitalie Cazacu, expert la Fundația Est-Europeană din Moldova, le-a sugerat tinerilor să informeze și să sensibilizeze publicul despre problemele comunității, prin articole publicate pe portalul jurnalist.md – site de știri comunitare sau platformă de jurnalism comunitar, corect și echidistant. Textul articolului va fi elaborat concret, la temă, scurt, cu un titlu important, și va fi însoțit de imagini video și foto, precum și interviuri pentru a fi cunoscute opiniile oamenilor. Primul enunț va conține toată încărcătura informației, apoi urmează detaliile. Astfel, problemele ajung în atenția autorităților administrației publice ce au competențe de a le soluționa.

Prin urmare, tema pentru acasă a participanților este de a ajusta și îmbunătăți proiectele elaborate conform matricii cadrului logic și ghidului solicitantului de finanțare în Runda a XX – a de Granturi Mici pentru Tineri, după care, vor fi expediate pe poșta electronică a Fondului pentru Tineri Ialoveni fondultinerilor@gmail.com, până la 06 martie 2020.

Suntem profund recunoscători partenerilor consecvenţi: Consiliul Raional Ialoveni, A. O. ,,Eco-Răzeni” şi Fundaţia Est-Europeană din Moldova pentru generozitatea şi suportul substanțial acordat la desfăşurarea evenimentului.

Pentru conformitate,
Victor PLETOSU,
specialist principal în domeniul politicilor de tineret,
Aparatul Președintelui Raionului Ialoveni

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki