Ziua uşilor deschise la liceul “Petre Ştefănucă”

Evenimentul a avut loc marți, 14 februarie şi s-a desfăşurat cu ocazia prezentării rezultatelor obţinute de cele trei grupuri de iniţiativă de la Liceul Teoretic „Petre Ştefănucă” din oraşul Ialoveni, care în perioada octombrie 2011 – ianuarie 2012 au implementat cîte un proiect finanțat de Fondul pentru Tineri Ialoveni. La manifestare au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei raionului Ialoveni, membri ai echipei Fondului pentru Tineri Ialoveni şi părinţii elevilor care au contribuit financiar la realizarea iniţiativelor tinerilor liceeni.
Festivitatea a demarat cu prezentarea piesei de teatru „Zăpezile de altădată”, montată de un grup de tineri actori liceeni sub conducerea Dnei Tamara Vîrlan, în cadrul proiectului „Teatru cu voluntari”. Tinerii şi-au demonstrat abilităţile dramatice dobîndite în ultimele luni, creativitatea şi imaginaţia bogată cu care au confecționat costumele de teatru și au amenajat decorul scenic. Piesa de teatru pusă în scena mică a liceului de către tineri este una dintre piesele dramaturgului român Dumitru Solomon, iar tema operei corespunde cu sărbătoare Sfîntului Valentin. În calitate de spectatori au fost elevii și profesorii din liceu, care i-au răsplăti cu o mare de aplauze și flori. Tinerii actori au spus că este o muncă grea, dar nu se vor opri aici și că urmează să mai joace și alte piese.
De această dată şi-a deschis larg uşile, în special pentru oaspeţii liceului, Cabinetul psihopedagogului. Aici au fost prezentate în cadrul unei expoziții bogate şi interesante lucrările copiilor, beneficiari ai proiectului, care au fost efectuate în cadrul orelor de psihopedagogie, folosind tehnicile modelyng-ului, pictura, origami, cviling-ului, prin care se dezvoltă comprehensivitatea la copii hiperactivi și la cei cu grad de invaliditate. Astfel că acest mediu este unul favorabil pentru dezvoltarea unei societăți sănătoase și care este gata să se autoeduce, deci este un succes, iar astfel de medii ar trebui să existe în mai multe școli, pentru a consolida legătura copil – școală și îl face să vină aici cu plăcere.
Cel de-al treilea proiect a constat în amenajarea în holul liceului a colţişorului pentru odihnă şi relaxare. Acest spaţiu poate fi comparat cu o adevarată oază de flori în mijlocul căreia elevii se pot relaxa la cîteva mese şi scaune. Directoare școlii, doamna Vera Balan, a menționat că colaborarea cu Fondul pentru Tineri Ialoveni a fost una fructuoasă și că pe viitor speră ca să fie finanțate și alte proiecte ale liceenilor.
Este cazul să menţionăm că din bugetul Programului de granturi mici al Fondului pentru Tineri Ialoveni, pentru aceste proiecte au fost alocate resurse financiare în valoare totală de 21,6 mii lei. Proiectele au fost cofinanţate prin contribuţii în natură şi muncă voluntară din partea administraţiei instituţiei de învăţămînt, elevilor şi părinţilor. Totodată sîntem recunoscători mentorilor adulţi care au îndrumat tinerii în procesul de realizare a proiectelor: Dna Angela Şincovici, Dna Ana Mîrzenco şi Dna Iulia Niculai.
Programul „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni. Programul este susţinut financiar de Fundaţia Est-Europeană Moldova din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională (Sida/Asdi), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcii (DANIDA)şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Eurasia, în cooperare cu Ministerul Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova.

Cătălina Petraşco, com. Mileştii Mici

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki