Tinerii din Răzeni stabilesc parteneriate durabile cu semenii lor din România

18557250_1335644373167517_2062839669042269637_nFondul pentru Tineri Ialoveni finanțează proiecte cu diverse tematici care creează oportunități beneficiarilor nu doar să dispună de un mediu curat sau de urne în sat, dar și de interacțiune dintre tineri pentru schimb intercultural și stabilire de parteneriate durabile, lucru ce s-a întîmplat și în cadrul rundei a XIV-a a Programului de granturi mici la care Consiliul Local al Tinerilor din Răzeni a obținut finanțare din partea Fondului pentru Tineri în sumă de 5000 de lei pentru proiectul ,,Răzeni și Mogoșești împreună pentru promovarea culturii”.

Schimbul de experiență între comunități reprezintă un plus pentru toți, deoarece prin aceasta, fiecare în parte obține informații noi, vede lucruri noi și încearcă să asimileze această experiență pentru a putea să o transmită și celorlalți din cercul propriu. Consiliul Local al Tinerilor din Răzeni s-a gîndit să realizeze un astfel de proiect care să permită un schimb de experiență între comunități pentru promovarea valorilor culturale și de tineret, a relațiilor de prietenie și stabilirea unor obiective între comuna Răzeni și Mogoșești, prin organizarea unui festival cultural-sportiv trans-frontalier.

Proiectul dat a avut un parcurs foarte vast, prin prisma desfășurării acestuia în afara hotarelor raionului Ialoveni și chiar a țării, adică în comuna Mogoșești, județul Iași, fapt ce a necesitat deplasarea participanților la locul destinat. Totul a început cu asigurarea tinerilor cu transport (tur-retur), iar ajunși la locul de față, tinerii au fost cazați. Pentru a realiza o legătură mai strînsă între participanți din comune diferite și consolidarea relațiilor de încredere s-a pregatit și organizat împreună un concert cultural-sportiv la care au urcat pe scenă, ansamblul de dans ,,Mlădița” și ansamblul folcloric ,,Răzeșii”, cu alte numere artistice au evoluat pe scenă tineri din partea comunei Mogoșești, iar pe plan sportiv s-a organizat un meci de fotbal între echipele reprezentate a comunei Răzeni si Mogoșești.

Pe lîngă acțiunile de relaxare spirituală, acest proiect sigur că a avut parte și de muncă intelectuală prin intermediul unei ore de instruire a tinerilor din Mogoșești cu privire la înființarea unui Consiliul Local al Tinerilor în această comună, care va contribui prin diferite proiecte la îmbunătățirea comunei din toate punctele de vedere. Ora de instruire a fost precedată de o vizită de studiu la mănăstirea Hadîmbu a cărei istorie i-a fascinat, iar împrejurimile acesteia au lăsat fără cuvinte membrii Consiliului Local al Tinerilor din Răzeni. Proiectul s-a sfîrșit cu informarea populației din Răzeni despre așteptările și rezultatele obținute prin intermediul proiectului în cadrul unei Gale a Laureaților organizată în Liceul Teoretic ,,Ion Pelivan”.

În calitate de beneficiari ai acestui proiect s-au inclus: 9 tineri consilieri și 43 de persoane din localitatea Răzeni beneficiari indirecți, iar aproximativ 200 indirecți, plus alte aproximativ 400 de persoane din comuna Mogoșești, România. Proiectul a dispus de finanțare foarte considerabilă pentru îndeplinirea fiecărui pas. Biletele de transport au fost procurate din banii oferiți de Fondul pentru Tineri și contribuția Primăriei locale din Răzeni, fiecare a cîte 5000 de lei. Membrii consiliului și directoarea casei de cultură au hotărît să procure 11 sumane pentru ansamblul folcloric ,,Răzeșii” care au costat în total 39 600 de lei, primiți din partea Primăriei Răzeni.

Membrii Consiliului Local al Tinerilor din Răzeni au mărturisit că acest ,,road project” a fost o experiență frumoasă și îndeamnă fiecare tînăr să se implice în astfel de acțiuni întrucât au parte nu doar de aventuri plăcute, dar și de experiențe memorabile. Tinerii mulțumesc Fondului pentru Tineri Ialoveni care i-au finanțat, Primăriei comunei Răzeni și Mogoșești pentru susținere financiară și promovare și tuturor celor care i-au susținut spiritual în realizarea unui proiect de succes, deoarece prin intermediul lor au motivat tinerii care doresc să se implice în diferite activități și au diminuat din indiferența acestora.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” a fost lansat în aprilie 2010 și este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni şi susţinerea financiară a Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Menționăm că Consiliul Raional Ialoveni a alocat suma de 70 mii lei pentru finanțarea proiectelor implementate în perioada aprilie – iunie 2017 în cadrul rundei a XIV-a a Programului de granturi mici al Fondului pentru Tineri Ialoveni.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki