Un spațiu pentru recreere și educație nonformală la Puhoi

46291536_1904047569690880_4907721088890306560_nCea mai mare parte a timpului nostru liber o petrecem în comunitatea locală, iar pentru aceasta e nevoie ca localitatea să dispună de locuri amenajate în acest sens. Satul Puhoi nu dispunea de astfel de spații, însă tinerii din localitate au reușit să lichideze această problemă prin implementarea cu succes a proiectului „Premium parc”.

Tinerii puhoieni s-au confruntat deseori cu lipsa unui loc de recreere și odihnă pentru localnici, dar și de organizare a lecțiilor cu caracter nonformal pentru elevii Liceului Teoretic Puhoi. În scopul suplinirii acestei lipse, inițial, au format grupul de inițiativă „PRO-Potențial, Rezultat, Organizare”, care a identificat un teren și au întocmit un plan de acțiuni pentru amenajarea acestuia. De admirat este faptul că inițiativa acestui grup de tineri a fost susținută cu mult interes și dăruire de către alți tineri, voluntari ai liceului, fapt ce denotă o solidaritate și implicare civică de invidiat. Astfel, cu ajutorul acestora a fost posibilă instalarea a opt bănci, șase coșuri de gunoi și plantarea a 50 de copaci de tuie pentru amenajarea deplină a unui parc de recreere pentru elevii și tinerii localității.

Prin crearea acestui spațiu de socializare și recreere, tinerii au demonstrat că doar împreună, cot la cot, problemele comune ale localității își pot găsi soluția, iar activităţile de voluntariat dezvoltă o serie de abilităţi şi competenţe sociale, cum ar fi de exemplu toleranţa, încrederea, spiritul civic şi responsabilitatea socială. Aceste abilități constituie valorile-cheie ale Fondului pentru Tineri Ialoveni, care a oferit suma de 7500 de lei pentru realizarea cu succes a proiectului. Autoritățile centrale ale localității și cea a Liceului Teoretic Puhoi nu au rămas nici ele indiferente față de această nobilă inițiativă, contribuind cu suma de 7900 de lei. Pentru a menține și încuraja activismul și spiritul de implicare al tinerilor, în prima săptămână a lunii decembrie, în cadrul unui careu deschis, membrii grupului de inițiativă al proiectului au oferit diplome de merit celor mai activi tineri voluntari. Echipa de voluntari s-a angajat să mențină în formă parcul, îngrijind în continuare plantele, vopsind băncile la fiecare sezon,i ar administrația școlii va avea grijă de salubrizarea terenului de fiecare dată când va fi nevoie.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni şi susţinerea financiară a Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki