O țară, un pământ, un grai

47286831_607186373068804_2477413268923088896_o„Măgurele și Răzeni – în drum spre casă” este proiectul care aduce împreună tineri de pe cele două maluri ale Prutului, pentru a face schimb de experiențe, valori și idei privind subiecte de interes comun. Prin schimb de vizite, atât tinerii comunei Măgurele, cât și membrii Consiliului Local al Tinerilor Răzeni au reușit să trăiască momente inedite, participând activ în cadrul mai multor manifestări dedicate marcării aniversării de 100 de ani de la Marea Unire.

Proiectul „Măgurele și Răzeni – în drum spre casă” și-a propus ca misiune organizarea a două vizite de studiu în cele două țări. Astfel, în zilele de 1 și 2 octombrie ale anului trecut, o delegație a orașului Măgurele, județul Ilfov, România, formată din 50 de persoane, a vizitat comuna Răzeni. Aceste două localități au semnat în decembrie 2017, la Mogoșoaia, un Act de Înfrățire și un acord de parteneriat. Consiliul Local al Tinerilor Răzeni, și-au adus contribuția la organizarea și desfășurarea cu succes a părții festive a vizitei oaspeților români, alături de membrii casei de cultură „Ion Inculeț” și ai Primăriei comunei Răzeni.

Activitățile majore ale proiectului s-au desfășurat pe malul stâng al Prutului în perioada 29 noiembrie-2 decembrie 2018, în cadrul cărora circa 60 de locuitori ai comunei Răzeni, membri ai consiliului, tinerii căminului cultural «Ion Inculeț» și consilierii locali au vizitat orașul Măgurele. Delegația, condusă de primarul localității Răzeni, domnul Ion Crețu, a participat, alături de întreaga comunitate din Măgurele, la o serie de manifestații consacrate celebrării celor 100 de ani ai României Mari: slujba de comemorare a Eroilor Neamului, spectacolul-lecție de patriotism: “O țară, un pământ, un grai”, susținut de ansamblurile “Răzeșii” și „Mlădița” din Răzeni. Un moment emoționant și istoric l-a constituit pentru delegația noastră inaugurarea noii Case de Cultură a orașului Măgurele și organizarea unei ședințe solemne, dedicate Marii Unirii, în cadrul căreea primii artiști care au urcat pe scena noului cămin cultural au fost tinerii din Răzeni și cei de la Clubul Copiilor Măgurele. Vizita a culminat cu cea mai mare Horă a Unirii, la care s-au legat mână de mână toți cei cu inimă română.

Fondul pentru Tineri Ialoveni și Primăria Răzeni au alocat fonduri de 8500 de lei și respectiv 10000 de lei și au făcut ca proiectul să constituie un real succes pentru ambele localități, fiind identificate noi punți de colaborare privind valorile naționale și politicile de tineret. Activitățile și planul de acțiuni s-au desfășurat conform agendei întocmitetii, iar participanții acestor două vizite și-au propus să continuie acest frumos proiect, prin realizarea altor întruniri asemănătoare și elaborarea unor noi proiecte comune de cooperare pe viitor.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni şi susţinerea financiară a Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki