Clubul de șah la Costești în memoria profesorului Profir Vedernicov

14Din cele mai vechi timpuri, jocul de șah a ocupat un loc de frunte în rândul sporturilor, grație beneficiilor sale sociale și cognitive asupra celor care-l practică. Proiectul cu caracter educațional și sportiv „Daciada sportivă”, inițiat de grupului de inițiativă Șah-Mat Olimp din satul Costești, vine să transpună aceste afirmații în practică, instalând în scuarul Liceului Teoretic Olimp din localitate trei mese și șase scaune de șah.

Inițial, proiectul „Daciada sportivă” a luat naștere din necesitatea cercului de șah din instituție de a avea un spațiu permanent unde să-și poată desfășura activitatea, precum și din dorința de a oferi tuturor iubitorilor de șah din satul Costești posibilitatea de a petrece timpul liber într-un mod inteligent. Totodată, fiind afectați tot mai mult de impactul nefast al tehnologiilor asupra dezvoltării logicii, intelectului și spiritului competitiv al copiilor, tinerii costeșteni și-au luat responsabilitatea ca prin acest proiect să popularizeze și mai mult jocul șahului în rândul elevilor, acesta fiind unul dintre cele mai vechi jocuri din lume.

Având aprobarea administrației liceului pentru realizarea cele intenționate, dar și o susținere financiară a Fondul pentru Tineri Ialoveni, în valoare de 6000 de lei, a agentului economic Vedernicov Galina și a Primăriei satului Costești, grupul de inițiativă Șah-Mat Olimp, alături de tinerii voluntari ai liceului, au adunat toate cele necesare pentru instalarea celor trei mese de șah și șase scaune în scuarul instituției de învățământ. Grație acestei realizări, a fost posibilă organizarea, în data de 26 octombrie 2018, inaugurarea orășelului de șah, în cadrul evenimentului liceului Daciada Sportivă și a unei competiții amicale de șah, la care au luat parte reprezentanți de vază ai șahului din localitate, elevi, profesori și foști discipoli ai profesorului de șah Profir Vedernicov, în memoria căruia a avut loc evenimentul. La solicitarea publicului, membrii grupului de inițiativă intenționează să desfășoare, pe parcursul anului școlar, concursuri de sah și să dedice anual o zi în memoria profesorului de șah Profir Vedernicov. Clubul de șah va fi, de asemenea, deschis pe toată durata anului de studii.

Prin acțiuni de promovare a jocului de șah în rândul elevilor și asigurarea unor condiții optime de pregătire, încurajare și stimulare a potențialului creativ al elevilor, organizarea de competiții, dezbateri pe teme șahiste, tinerii din Costești au găsit modalitati sănătoase și interesante de petrecere a timpului liber pentru toți locuitorii satului, indiferent de vârstă. Iar amplasarea tablelor de șah în incinta principalei instituții de învățământ a satului vine să creeze, totodată, noi oportunități de dezvoltare a comunicării pro-active și să sprijine pe toți cei ce iubesc șahul, pentru că, prin atractivitatea lui, șahul conține și o componenta educativă extrem de importantă pentru dezvoltarea corectă a copiilor.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni şi susţinerea financiară a Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki