Clubul de dezbateri – locul unde tinerii își dezvoltă diverse abilităţi

Championship Răzeni 2019 nu este un simplu proiect cu o istorie de două luni, este un proiect care a fost pregătit timp de trei ani și va continua atît cît tinerii vor avea nevoie de o educație corectă, în arta oratorică, iar proiectul va exista și va aduce doar rezultate frumoase. Suntem o echipă tînară cu ambiție și interese comune, avem dorința de a schimba lumea și știm că succesul e de partea noastră. Timp de 2 luni am lucrat cot la cot, am organizat 3 evenimente frumoase în cadul cărora au întîlnit peste 70 de tineri dornici să devină lideri în societate, să își dezvolte gîndirea analitică și spiritul critic. Fiecare participant al evenimentelor noastre este un cîștigător deoarece, să devii debater veritabil este nevoie de multă muncă, perseverență și mult talent.

Proiectul Championship Răzeni a avut ca scop crearea unei comunități de tineri activi și ambițioși, dornici să studieze și să practice dezbaterile academice. Unul din obiectivele noastre de baza a fost familiarizarea a cît mai mulți tineri cu formatul academic de dezbateri Word School, și crearea cluburilor de dezbateri puternice în localitățile din raionul Ialoveni, astfel ca să dezvoltăm un spirit concurențial sănătos pentru cluburile de debateri din capitală. În urma proiectului toate obiectivele au fost îndeplinite cu succes, am obținut parteneriate cu trei cluburi din L.T. Bahmut (r. Călărași), L.T. “Petre Ștefănucă”, or. Ialoveni și L.T. “Ion Creanga”, or. Chișinău. La fel, am consolidat relațiile noastre de parteneriat cu Asociația Națională de Dezbateri Academice a Moldovei, și am fost calificați ca și unul dintre cele mai active cluburi din țară.

Evenimentul culminant al proiectului a fost Campionatul de dezbateri academice Championship Răzeni 2019, care a avut loc în incinta L.T. “Ion Pelivan” la data de 19 mai. În cadrul concursului s-au înregistrat 6 echipe din 4 cluburi. Evenimentul a avut trei jocuri, iar în finala mare a campionatului, învingătoare a fost echipa clubului de dezabteri din cadrul L.T. “Ion Creanga”, or. Chișinău. Arbitrii competiției au fost reprezentanții Asociației Naționale de Dezbateri Academice a Moldovei. Menționăm că au manifestat interes să participe la campionat și tineri din localitățile: Bardar, Văsieni, Costești și Țipala, însă aceștia aveau nevoie în prealabil de o pregătire în domeniu. În acest context, perspectivele de dezvoltarea a cluburilor de dezbateri în localitățile raionului Ialoveni, sunt promițătoare.

În cadrul acestui proiect, Clubul de dezbateri a L.T. “Ion Pelivan” și-a creat propriul logou și au imprimat mai multe materiale promoționale (tricouri, banner, agende, stickere), iar membrii echipelor de juniori și seniori au benefiat de cîteva traininguri specializate în domeniul dezbaterilor academice formatul WORD SCHOOL, au aflat detalii importante despre: rolul vorbitorilor în jocul de dezbatere, etica în timpul jocului de dezbateri, tehnici de contraargumentare și arbitraj, limbajul nonverbal în cadrul dezabaterilor. Datorită proiectului, în cadrul clubului de dezbateri Răzeni au fost create încă 2 echipe de juniori, astfel numărul membrilor clubului a ajuns la 18 membri activi.

Realizarea acestui proiect a fost posibilă datorită suportului financiar în valoare de 5 500 lei, oferit de Fondul pentru Tineri Ialoveni în cadrul Programului de granturi mici, runda a XVIII-a/2019.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki