Noi abilități de viață pentru tineri prin șah

Șahul este mult mai mult decât un sport sau un joc inteligent. Există numeroase studii științifice care demonstrează rolul benefic al practicării sportului minții. În scopul de a contribui la dezvoltarea unei gândiri logice și strategice a elevilor Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Văsieni, membrii Consiliul Elevilor Liceului și-au propus să utilizeze șahul drept instrument.

Proiectul „Împreună facem Școala altfel!” vine să dezvăluie tinerei generații din frumuseţea şi utilitatea jocului de şah, din similitudinile acestuia cu viaţa omului. Mutările pe care le face jucătorul/tânărul în primii ani de liceu îi marchează, mai apoi, întregul joc şi chiar întreaga viaţă. O deschidere reuşită determină în majoritatea cazurilor reuşita unei partide de şah, iar în cazul vieţii unui om, reuşita acesteia. De aici, importanța promovării șahului, sport de strategie și tactică, considerat extrem de important pentru dezvoltarea intelectuală, socială și psihologică a tinerilor. Grupul de inițiativă a organizat o serie de activități și evenimente, prin intermediul cărora elevii Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Văsieni au avut posibilitatea să parcurgă noțiunile de bază ale șahului, să învețe regulile jocului, să cunoască istoria apariției șahului și să afle lucruri noi despre acesta. Organizarea Mesei rotunde cu genericul „Școala altfel” anunțat deschiderea Clubului de șah ,,Better Version’’, iar meciurile de șah au încurajat și motivat copiii să practice acest sport și alte jocuri ale minții.

Echipa de proiect au reușit să transmită elevilor din Văsieni o idee cheie: cu cât valoarea unei piese este mai mare, cu atât mai mult va fi ţinta atacurilor pieselor inferioare care vor dori să-i ia locul. De aceea, pentru a face față provocărilor vieții, de tot felul, trebuie să facem mereu apel la creativitate și inventivitate, care ne deschid noi oportunităţi și ne ghidează spre o ieşire. Fondul pentru Tineri Ialoveni a oferit suportul său financiar pentru implementarea cu succes a tuturor celor planificate în acest proiect, oferind suma de 10 000 lei. Membrii echipei de proiect, alături de beneficiarii acestuia, au descoperit împreună că șahul este şi un mijloc bun de cunoaştere şi autocunoaştere. Descoperindu-ne întâi pe noi înşine, îl descoperim şi pe partenerul nostru de joc, din modul lui de a juca.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni și a Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki