“Tinerii artizani” de la Costești dornici să studieze arta cusutului tradițional

Ciocârlia este o comunitate de femei din satul Costești, raionul Ialoveni, ce cos cămăși tradiționale românești așa cum se făceau acuma o sută de ani. S-a fondat această comunitate în februarie 2020 din dorință profundă de a cunoaște arta hainei tradiționale autentice și readucerea acesteia în portul nostru de sărbătoare. Scopul comunității este unul de cercetare, de a învața și împărtăși cu alții regulile de creare a unei cămăși țărănești, importanța cromaticii și semnificația simbolurilor cusute, dar mai ales, tehnicile de cusut românești, care sunt foarte variate, si toate acestea în ansamblu formeaza compoziția artistică desăvârșită a costumul nostru strămoșesc.

În cadrul comunității activează un grup de “tineri artizani” dornici să studieze arta cusutului tradițional. Prin demararea proiectului “Ne întoarcem la origini”, implementat în perioada martie – iunie 2022, aceștia și-au propus să atragă alți tineri în activități extrașcolare culturale, unde împreună creează competențe noi de lucru, însușesc tehnici de cusut românești și promovează costumul tradițional la diverse activități școlare.

Comunitatea activează pe lângă Liceul Teoretic “Olimp” din s. Costești, unde au loc sedințe săptămânale, în fiecare zi de vineri, cu unele excepții în perioada sărbătorilor creștine. La aceste întruniri sunt bineveniți toți doritorii de a cunoaște mai mult despre haina noastră identitară. În cadrul comunității fiecare nou-venit va primi răspunsuri la întrebări, ghidare în realizarea unui proiect nou și va petrece timpul vesel și productiv.

Proiectul “Ne întoarcem la origini” este realizat în cadrul Programului de granturi mici pentru tineri, runda a XXIV-a, desfăşurat de Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni”, cu suportul financiar oferit de Consiliul Raional Ialoveni, IM Swedish Development Partner și Fundaţia Est-Europeană din resursele Suediei. Proiectul a obținut un grant în valoare de 10 000 lei, pentru procurarea materialelor necesare organizării a cinci ateliere de cusut și brodat a iilor / cămășilor tradiționale, pentru stimularea interesului tinerilor talentați și pasionați de arta tradițională.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki