Concursul planurilor de afaceri pentru tinerii și tinerele din localitățile raionului Ialoveni, ediția a V-a (termen extins)


Partenerii Programului ,,Fondul pentru tinerii antreprenori din raionul Ialoveni”: Consiliul Raional Ialoveni și Asociația Obștească “Eco-Răzeni” desfășoară Concursul planurilor de afaceri pentru tinerii și tinerele din localitățile raionului Ialoveni, ediția a V-a.

Anual, runda de granturi mici pentru echipele de tineri întreprinzători și tinere antreprenoare, contribuie la realizarea Programului de dezvoltare a politicilor de tineret ale raionului Ialoveni pentru anii 2022 – 2026, Prioritatea III: ,,Dezvoltarea oportunităților antreprenoriale și de angajare în rândul tinerilor, inclusiv a celor cu șanse reduse”, oferind astfel, oportunități de instruire în domeniul antreprenoriatului, mentorat, cât și finanțarea, sub formă de grant, a proiectelor privind lansarea și/sau dezvoltarea ideilor noi de afaceri, inițiate de echipele de tineri și tinere, cu vârste cuprinse între 16 – 35 de ani, din localitățile raionului Ialoveni.

Suma maximă oferită per plan de afaceri – 25 000 de lei.

Nu există limite privind domeniile sau genurile de activitate economică, conform Clasificatorului Activităților din Economia Moldovei pentru elaborarea și implementarea planurilor de afaceri, cu excepția activităților economice din domeniile: jocuri de noroc, petrol, tutun, alcool, armament, pesticide.

Prioritate, însă, se va acorda ideilor noi de afaceri sociale, dezvoltate în echipă de tinerii și tinerele care își propun, într-un mod ingenios, să contribuie la soluționarea problemelor cu care se confruntă oamenii din comunitate. Spre exemplu: crearea locurilor de muncă pentru persoanele din categoriile defavorizate (inclusiv tinerii și tinerele din categoria NEETs); promovarea produselor ecologice locale; sporirea accesului la educația de calitate; diminuarea și reciclarea deșeurilor; facilitarea accesului la serviciile sociale și de sănătate pentru persoanele din mediul rural; promovarea patrimoniului cultural (meșteșugărit); facilitarea accesului la noile tehnologii, etc.

Câteva idei de afaceri care pot fi finanțate, dar nu se limitează la acestea:
– creșterea animalelor și păsărilor (vaci, porci, oi, iepuri, prepelițe, albini, etc.);
– creșterea legumelor și verdețurilor în seră, inclusiv flori;
– plantarea livezilor de pomi fructiferi și pomușoare;
– lucrări agricole de sezon (arat, cultivat, etc.);
– lucrări de întreținere a spațiilor verzi publice și private;
– lucrări reparații interioare și exterioare;
– pregătirea hranei pentru animale domestice;
– colectarea selectivă a deșeurilor solide pentru reciclare;
– atelier de croitorie și reparație a hainelor;
– atelier de reparație a electrocasnicelor și tehnicii IT;
– salon de frumusețe și frizerie;
– servicii foto și video evenimente;
– lucrări de meșteșugărit și artizanat (prelucrarea lemnului, argilă, fier, lozie, etc.);
– confecționare suvenire (felicitări, lumânări, jucării moi, papioane, bijuterii handmade, etc.);
– colectarea plantelor medicinale pentru ceai;
– mini brutărie, patiserie, etc.;
– servicii de îngrijire la domiciliu persoane în etate sau cu mobilitate redusă;
– lecții de limbă engleză, dans, instrumente muzicale, gimnastică / aerobică, etc;
– salon de masaj, etc.

Perioada de implementare a proiectelor finanțate în cadrul Concursului planurilor de afaceri pentru tineri și tinere, ediția a V-a, este: februarie – noiembrie 2023.

Concursul planurilor de afaceri, ediția a V-a, se adresează echipelor de tineri și tinere, înzestrați / înzestrate cu spirit antreprenorial, și care întrunesc următoarele condiţii primare de eligibilitate:
– sunt persoane cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, cu condiția că cel puțin un membru al echipei / o membră a echipei, să fie cu vârsta de la 18 la 35 de ani (prioritate vor avea tinerii și tinerele NEETs – care nu au o ocupație, nu studiază / nu învață în cadrul sistemului formal de educație și nu participă la nici un fel de cursuri sau alte instruiri în afara sistemului formal de educație);
– au viza de reședință în una din localitățile raionului Ialoveni;
– au elaborat un plan de afaceri pentru a participa la concurs, conform anexei nr. 1.

Echipele de tineri cointeresați și tinere cointeresate de a participa în cadrul concursului planurilor de afaceri, ediția a V-a, vor depune dosarul de aplicare, care va conține, în mod obligatoriu, următoarele documente:

Formularul de descriere a ideii de afacere (descarcă);
Cererea de participare la concurs (descarcă);
Acordul privind utilizarea datelor cu caracter personal (descarcă).

Dosarele de aplicare, la Concursul planurilor de afaceri pentru tineri și tinere, ediția a V-a, vor fi depuse la sediul Asociației Obștești „Eco-Răzeni” din r. Ialoveni, satul Răzeni, MD 7728, str. Ștefan cel Mare 87B, sau pot fi scanate și expediate la adresa de email: ecorazeni@gmail.com, cu mențiunea: Concursul planurilor de afaceri pentru tineri și tinere 2023.

Termenul limită de depunere a dosarelor este 20 februarie 2023.

Mai multe detalii despre etapele de desfășurare a Concursului planurilor de afaceri, conținutul dosarului de aplicare, cheltuielile eligibile și criteriile de selecție, puteți afla de la doamna Galina Spinenco, manager de program, A. O. „Eco-Răzeni”, telefon de contact: 026873325.

În scopul sporirii participării economice a tineretului, Concursul planurilor de afaceri pentru echipele de tineri și tinere, ediția a V-a, este desfășurat de Asociația Obștească ,,Eco-Răzeni” și Consiliul Raional Ialoveni, cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Suediei, prin intermediul Fundaţiei Est-Europene din Moldova, în cadrul proiectului: ,,Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă (Inițiativa de incluziune a tinerilor și a tinerelor NEET)”.

Tinerilor întreprinzători și tinerelor antreprenoare le mulţumim foarte mult pentru interesul manifestat pentru acest program şi le dorim succese notabile!

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki