Calendarul organizării alegerilor pentru crearea consiliilor locale de tineret în localitățile: Ialoveni, Costești, Răzeni, Ruseștii Noi, Gangura, Dănceni, Bardar, Puhoi, Cigîrleni

25 noiembrie 2024: lansarea procesului de înregistrare a candidaților pentru consiliile locale de tineret;
02 decembrie 2024: termenul limită de depunere a dosarelor candidaților;
03 – 13 decembrie 2024: desfășurarea campaniei electorale, organizarea dezbaterilor cu candidații;
15 decembrie 2024 – ziua alegerilor pentru membrii în consiliile locale de tineret.

Dosarul candidaților:
a) demersul de înregistrare;
b) programul electoral;
c) avizul părinților (în cazul minorilor).

Candidații vor depune dosarele în format electronic la adresa de email: fondultinerilor@gmail.com, până la data de 02 decembrie 2024, cu mențiunea: Candidat alegeri CLT – nume, prenume, localitatea, vârsta.

O persoană poate candida pentru funcţia de consilier(ă) tânăr(ă), dacă întruneşte următoarele condiţii:
a) are vârsta cuprinsă între 14-35 ani;
b) deține viza de reședință în localitatea respectivă;
c) nu este funcţionar în cadrul autorităţilor publice în raza căreia se constituie consiliul local de tineret (CLT);
d) nu are antecedente penale nestinse sau a săvârşit o încălcare a legii penale dar nu poartă răspundere pentru aceasta din punct de vedere juridic.

Tinerii și tinerele, cetăţeni ai Republicii Moldova (RM), participă la alegerea membrilor în componenţa CLT prin vot universal, direct, egal, liber exprimat:
a) vot universal – tinerii și tinerele, cetăţeni ai RM, pot alege şi pot fi aleşi fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială;
b) vot direct – alegătorul votează personal. Votarea în locul unei alte persoane este interzisă;
c) vot egal – fiecare alegător are dreptul la un singur vot. Fiecare vot are putere juridică egală;
d) vot liber exprimat – nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra alegătorului pentru a-l face să voteze sau să nu voteze, precum şi pentru a-l împiedica să-şi exprime voinţa în mod independent;
e) au dreptul să participe la alegeri tinerii și tinerele în vârsta de la 14-35 ani, cetăţeni ai Republicii Moldova.

Membrii consiliului local de tineret au dreptul:
a) la libera opinie şi la libera exprimare a acesteia;
b) să aleagă şi să fie ales în structurile consiliului (președinte, secretar, comisii/departamente);
c) de a fi informat despre activitatea consiliului;
d) să solicite şi să primească de la autorităţile publice, precum şi alte persoane fizice şi juridice, informaţii ce vizează tinerii şi politicile de tineret;
e) să înainteze propuneri şi proiecte privind subiectele ce-i vizează pe tineri;
f) să renunţe la calitatea de membru al consiliului.

Membrii consiliului local de tineret îşi asumă următoarele responsabilităţi:
a) angajament de a activa în cadrul consiliului pe toată perioada mandatului (cu excepţia cazurilor în care persoana atinge vârsta de 35 ani până la sfârşitul mandatului);
b) de a fi prezent şi a participa activ la toate şedinţele consiliului;
c) de a aborda necesitățile și prioritățile importante ale tinerilor din localitate şi de a depune eforturi pentru a învăţa şi replica bunele practici ale altor comunităţi;
d) de a veni cu iniţiative, analize şi recomandări, după necesitate, în cadrul activităţii comisiilor consiliului;
e) de a demonstra voinţă pentru a produce schimbări;
f) de a colabora cu membrii consiliului şi alte persoane interesate în activităţi comune;
g) de a colabora cu consilierii adulţi în vederea soluţionării problemelor cu care se confruntă tinerii;
h) de a implica alţi tineri în proiectele şi activităţile consiliului.

Organizarea şi coordonarea desfăşurării alegerilor pentru membrii în consiliul local de tineret este realizată de Comisia Electorală Locală (CEL) formată din cel puţin cinci membri. Pentru organizarea procedurii de alegere a membrilor în consiliul local de tineret la nivel de comunitate (sat, comună, oraș), se constituie Comisia Electorală Locală, membrii căreia sunt desemnaţi de către Adunarea Generală a tinerilor.

Comisia Electorală Locală are următoarele atribuţii:
a) fixarea perioadei de depunere a cererilor pentru a candida şi înregistrează candidaţii;
b) stabilirea duratei campaniei electorale;
c) aprobarea listei candidaţilor pentru alegeri;
d) fixarea datei alegerilor;
e) pregătirea buletinelor de vot;
f) organizarea întâlnirilor candidaţilor cu alegătorii (dezbaterilor electorale), cu stabilirea condiţiilor egale de participare în campania electorală pentru toţi candidaţii;
g) monitorizarea campaniei electorale;
h) numărarea voturilor şi întocmirea procesului verbal al alegerilor;
e) anunţarea rezultatelor alegerilor.

Şedinţele Comisiei Electorale Locale sunt deliberative dacă la ele participă majoritatea membrilor aleşi. Hotărârile CEL se adoptă, prin vot deschis, cu votul majorităţii membrilor prezenţi. Comisia Electorală Locală îşi încetează activitatea la data convocării şedinţei de constituire a consiliului local de tineret.

În cadrul campaniei electorale candidaţii:
a) organizează campanii (offline sau online) de prezentare a programelor lor electorale;
b) dispun în egală măsură de spaţiu pentru anunţuri şi timp pentru întâlniri (dezbateri) cu alegătorii;
c) participă la dezbateri electorale publice (offline sau online) cu alegătorii.

În ziua alegerilor, buletinele de vot se eliberează alegătorilor la prezentarea unui act de identitate (certificat de naștere, buletin de identitate, pașaport), iar deţinătorul acestuia semnează în lista alegătorilor.

În timp de cel mult 5 zile de la data alegerilor, Comisia Electorală Locală organizează o şedinţă publică (offline sau online) în care anunţă rezultatele alegerilor, şi anume dă citire a listei candidaţilor şi numărul de voturi acumulat pentru fiecare din ei. La această şedinţă publică sunt invitaţi tineri, consilierii adulţi, alţi actori sociali din comunitate.

Se consideră aleşi ca membri ai consiliului local de tineret, tinerii care au acumulat cele mai multe voturi din numărul celor care au participat la alegeri. Numărul membrilor în consiliul local de tineret este identic cu numărul membrilor în consiliul local al adulților.

Dacă ultimul mandat neatribuit are mai mulţi pretendenţi cu acelaşi număr de voturi, Comisia Electorală Locală, îl atribuie prin tragere la sorţi, întocmind un proces verbal asupra acestui fapt.

Consilierii sunt aleşi pe o perioadă de 4 ani, dar pentru reînnoirea componenței consiliului local de tineret, iniţial mandatul a jumătate din consilieri expiră după 2 ani. Desemnarea acestor consilieri se face la utima şedinţa a consiliului din anul doi de activitate, prin tragere la sorţi, de către secretarul consiliului. Preşedintele nu participă la această tragere la sorţi.

La preluarea mandatului, consilierii se angajează solemn ca să îndeplinească cu onestitate responsabilităţile prevăzute în regulamentul de organizare și funcționare a consiliului local de tineret, depunând jurământul. Orice membru al consiliului local de tineret poate renunţa la activitatea de consilier în orice moment, cu informarea prealabilă în scris a preşedintelui consiliului.

Un membru al consiliului local de tineret poate fi înlăturat din activitatea de consilier numai dacă, conform aprecierii unanime a consilierilor, nu mai corespunde condiţiilor cerute, absenţă fără motive întemeiate de la trei şedinţe consecutive ale consiliului ori 5 şedinţe ale comisiei sau nu-şi exercită alte responsabilităţile asumate. Cel interesat nu participă la aceste deliberări. În cazul deciziei prin care se înlătură din activitate un consilier, această decizie aduce după sine o ”vacanţă de consilier” şi se completează cu următorul candidat supleant din listă.

Activitatea este parte a proiectului “Participarea tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, implementat de Eco-Răzeni și Consiliul raional Ialoveni cu suportul financiar al USAID în Moldova, prin intermediul IREX, Programul Comunitatea Mea.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki