Liceul “Ion Suruceanu” din Suruceni are un nou cabinet de fizică

La 1 decembrie, în cadru Liceului Teoretic „Ion Suruceanu” din satul Suruceni a avut loc lansarea proiectului „Perfecţionarea cabinetului de fizică şi astronomie”, proiect coordonat de grupul de inițiativă „Tineri pentru Tineri” din Suruceni în cadrul Programului de Granturi Mici, runda III, desfăşurat de Fondul pentru Tineri Ialoveni.
Proiectul constă în dotarea cu echipament a cabinetului de fizică şi astronomie, unde s-au procurat un telescop, CD-uri cu lecţii interactive şi planşe în format electronic, un televizor LCD cu diagonala 1,16 metri. Cu ajutorul acestui echipament lecţiile vor fi mult mai interesante şi mai captivante. Proiectul a fost finanţat de Fondul pentru Tineri Ialoveni cu suma de 11 mii lei, şi cofinanţat de administraţia instituţiei de învăţămînt care a donat suma de 5.787 lei.
Ideea proiectului aparţine grupului de iniţiativă „Tineri pentru Tineri” şi profesorului de fizică Enache Alexei. Grupul de inițiativă se află la al doilea proiect finanţat din resursele Fondul pentru Tineri Ialoveni. Un rol important în realizarea lui a avut şi administraţia liceului, care a susţinut grupul de inițiativă în toate propunerile. Profesorul de fizică, împreună  cu grupul de iniţiativă au creat în cadrul liceului Club de astronomie „Tînărul astronom”, membrii căruia se întrunesc noaptea, atunci cînd cerul e senin şi cercetează bolta cerească pentru a găsi răspunsuri la întrebările despre Univers.
Lansarea proiectului a debutat cu o lecţie demonstrativă la fizică unde a fost invitată administraţia liceului şi profesorii catedrei de ştiinţe reale şi reprezentantul Fondului pentru Tineri Ialoveni, iar la sfîrşit a fost organizată o masă rotundă cu participarea tinerilor din grupul de iniţiativă, profesori şi elevi din liceu. În cadrul mesei rotunde, s-a discutat despre problemele apărute în timpul implementării proiectului şi rezultatele acestuia. Svetlana Covalenco, director adjunct al liceului s-a arătat foarte mulţumită că tinerii din liceu au iniţiativă şi vor să schimbe comunitatea în care trăiesc. Liderul grupului de iniţiativă, Radu Boişteanu a spus că proiectul a decurs uşor fără probleme majore avînd experienţa de coordonare din proiectul precedent. Reprezentantul de la Fondul pentru Tineri Ialoveni a spus că i-a plăcut foarte mult acest proiect şi i-a îndemnat pe elevi să fie mai activi şi să se implice în viaţa comunităţii.
Programul de granturi mici pentru tineri din raionul Ialoveni se desfăşoară cu suportul financiar oferit de Fundația Est-Europeană Moldova, Consiliul Raional Ialoveni, Ministerul Tineretului şi Sportului şi mijloacele bănești acumulate de membrii Fondul pentru Tineri Ialoveni de la agenți economici, persoane fizice și din organizarea evenimentelor speciale.

Vîrlan Petru, sat. Dănceni

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki