Tinerii au realizat o schimbare verde pentru satul Bardar

IMG_6728În cadrul rundei a XIV-a a Programului de granturi mici al Fondului pentru Tineri, Consiliul Local al Tinerilor din localitatea Bardar a obținut finanțare pentru proiectul lor: Green Power, Green Change, asumîndu-și responsabilitatea să producă o schimbare benefică pentru localitatea din care fac parte.

Este cunoscut faptul că un mediu sanatos și curat, este benefic atât vizual cât și pentru sănătatea noastră, iar odată ce acțiunile noastre câteodată duc la un impact negativ asupra mediului în care locuim, atunci ar trebui să avem responsabilitatea ca tot noi să curațim și să înverzim mediul înconjurător dacă nu știm să-l păstrăm. Astfel Consiliul Local al Tinerilor din localitatea Bardar, obținând finanțare pentru proiectul lor, s-a angajat să-l implementeze cât mai rapid după un plan stabilit la ședința comună a grupului de inițiativă și a membrilor Consiliului Local privind activitățile pentru realizarea proiectului.

În primul rând s-a ajuns la concluzia că lumea trebuie informată privind obiectivele implementării proiectului și sensibilizată la problemele ecologice din localitate. Acest lucru a fost posibil în incinta Liceului Teoretic ,,Aurel David” și în plină stradă, după care s-au identificat locurile slab salubrizate de pe teritoriul satului ce urmau a fi curățite, iar pentru a spori nivelul de interes pentru proiect, Consiliul Local al Tinerilor a decis să organizeze un concurs pentru ,,Cea mai curată stradă” care avea să ofere o notă în plus de concurență. Toate acestea s-au încununat cu desfășurarea acțiunilor de salubrizare pe teritoriile identificate în urma cărora s-au salubrizat 2 zone cu mari probleme ecologice și colectarea a peste 80 de saci de deșeuri, plus, startul concursului ,,Cea mai curată stradă” a cărui 3 străzi învingătoare au primit în dar placuțe stradale pentru locuitori, iar festivitatea de premiere a avut loc în cadrul sărbătorii de Hramul satului Bardar.

L-a finalul proiectului s-a creat un spot video informativ cu privire la toate etapele de implementare a proiectului, descrierea și menționarea în el a tuturor celor implicați și difuzarea/distribuirea acestuia prin intermediul televiziunii locale prin cablu și a rețelelor de socializare, iar cu privire la rezultatele implementării proiectului, concluzii, propuneri și obiective de viitor a fost organizată o ședință comună de bilanț a membrilor Consiliului Local al Tinerilor cu membrii Consiliului Local Bardar, viceprimarul și primarul satului.

Proiectul a fost realizat datorită finanțării din partea Fondului pentru Tineri și resurselor primite din partea Administrației Publice Locale, astfel: pentru plăcuțele stradale și pauza de cafea a fost pusă la dispoziție suma de 5000 de lei de la Fondul pentru Tineri, iar Primaria a oferit 1950 de lei pentru: saci, mănuși, mături, amenajarea sălii pentru ședințe, autospecială pentru transportarea deșeurilor, difuzarea informației și a spotului video prin televiziune locală și rețelele de socializare. Din urma proiectului au beneficiat toți locuitorii satului printre care și 13 tineri consilieri ce își doresc ca pe viitor să se organizeze anual o zi ecologică prin intermediul căreia să fie salubrizate și alte zone din localitate ce necesită această acțiune, iar Administrația Publică Locală să ia în calcul ideea cu placuțele stradale și pe cont propriu să extindă aria de acoperire a acestora.

În urma acestui proiect tinerii consilieri și nu numai, au înteles că schimbarea începe de la ei și numai împreună pot să se implice și să rezolve problemele din localitate, cu toate greutățile pe care le întîlnesc și timpul minim de care dispun pentru aceste activități.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” a fost lansat în aprilie 2010 și este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni şi susţinerea financiară a Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Menționăm că Consiliul Raional Ialoveni a alocat suma de 70 mii lei pentru finanțarea proiectelor implementate în perioada aprilie – iunie 2017 în cadrul rundei a XIV-a a Programului de granturi mici al Fondului pentru Tineri Ialoveni.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki