Educația non-formală în domeniul protecției mediului realizată de către tinerii din Răzeni

19275234_321972874923490_3001237927167670199_nEcoDecor, acasă-i cel mai bine – este titlul proiectului implementat de către tineri la Răzeni în perioada aprilie – iunie, și are în vizor rolul educației non-formale în dezvoltarea capacităților și competențelor tinerilor pentru promovarea politicilor de ocrotire a mediului ambiant, care a obținut finanțare în valoare de 5 mii lei de la Fondul pentru Tineri Ialoveni în cadrul rundei a XIV-a a Programului de granturi mici.

Protecția mediului nu este doar salubrizare, dar în primul rînd trebuie să fie o acțiune comună de conștientizare a faptului că vom avea parte de un mediu de trai sănătos, doar dacă fiecare în parte va depune efort pentru aceasta. Proiectul de mediu propus de Consiliul Local al Tinerilor din Răzeni vine cu o notă deosebită, deoarece pe lîngă faptul că include informarea consătenilor și salubrizarea anumitor zone, mai posedă și o îmbunătățire estetică la nivel de infrastructură reprezentată prin vopsirea a 2 stații, amplasarea a 3 panouri informative și renovarea altuia.

Prin intermediul acestui proiect Consiliul Local al Tinerilor din Răzeni și-a propus să sporească gradul de înțelegere și conștientizare a oamenilor din comuna Răzeni privitor la politicile de ocrotire a mediului ambiant și crearea unui climat favorabil. În primul rînd a fost necesară o campanie de sensibilizare și informare a localnicilor despre proiectul ce urma a fi implementat și despre importanța păstrării mediului și a bunurilor publice prin distribuire de flyere cu mesaj ecologic și discuții tete-a-tete cu cetățenii. Pentru a vopsi stațiile a fost nevoie de pregătirea acestora, formată din: salubrizarea terenului respectiv și aplicarea unui strat de soluție specială pe pereții interiori ai stațiilor după care stațiile au putut trece pe mîna pictorului, iar membrii Consiliului Local al Tinerilor și alți voluntari s-au orientat către panoul de la intrarea în sat. Ultima activitate a acestui proiect a fost amplasarea a 3 panouri informative în zone diferite care vor contribui la mediatizarea tuturor activităților ce se vor organiza în localitate.

Un alt plus pentru acest proiect îl reprezintă numărul de beneficiari, deoarece pe lîngă cei 7800 de locuitori ai comunei Răzeni, mai beneficiază de acest proiect și elevii din satele vecine care studiază la liceul din comună și fac naveta zilnic astfel, acest segment de populație a beneficiat de o schimbare, a conștientizat importanța păstrării bunurilor publice și a mediului înconjurător și se poate bucura de un panou frumos la intrarea în sat, de 2 stații bine amennajate și pictate și de 3 panouri informative. Datorită faptului că proiectul a avut multe activități ce necesitau resurse umane și materie primă diferită, a acumulat o sumă de 9000 de lei dintre care, 5000 de lei au reprezentat suma oferită de Fondul pentru Tineri ca finanțare de proiect, iar 4000 de lei au fost din partea Primăriei.

În urma realizării proiectului s-au urmărit schimbări concrete, iar acestea nu au întîrziat să apară, deoarece frumusețea picturilor diminuiază din indiferența oamenilor cu privire la aruncarea deșeurilor în stații, iar panourile informative vin să țină la curent omul de la sat cu ceea ce se întîmplă în localitate. De asemenea numărul de susținători ai Consiliului Local al Tinerilor a crescut, ceea ce oferă încredere în forțele proprii pentru a realiza noi proiecte. Cît privește proiectul dat pe viitor se vor organiza salubrizări periodice a stațiilor și se va avea grijă de distribuirea informațiilor utile și a anunțurilor pe panourile amplasate.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” a fost lansat în aprilie 2010 și este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni şi susţinerea financiară a Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Menționăm că Consiliul Raional Ialoveni a alocat suma de 70 mii lei pentru finanțarea proiectelor implementate în perioada aprilie – iunie 2017 în cadrul rundei a XIV-a a Programului de granturi mici al Fondului pentru Tineri Ialoveni.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki