O nouă viață pentru Parcul Tineretului de la Ruseștii Noi

18700538_1341455262586428_1250816578021287418_o“Un mediu curat și sănătos pentru un viitor frumos” este denumirea proiectului ecologic, care a oferit posibilitate Consiliului Local al Tinerilor din Ruseștii Noi să producă o schimbare din punct de vedere estetic în localitatea lor. În runda a XIV-a de Granturi mici a Fondului pentru Tineri, acest grup a obținut finanțare în sumă de 5000 de lei pentru ideea propusă.

În ultimii ani se observă o creștere considerabilă a numărului de persoane și organizații care înțeleg că mediul înconjurător este un punct slab pe planeta noastră, dar foarte important și nu trebuie neglijat. Neglijența noastră poate avea efecte negative de lungă durată, iar acest lucru l-au înțeles, locuitorii și membrii Consiliului Local al Tinerilor din Ruseștii Noi, care în urma unui sondaj de opinie pe rețelele de socializare au decis să realizeze acest proiect ecologic ce cuprinde: amenajarea parcului tineretului și văruirea copacilor de la intrarea în sat.

Proiectul dat a reprezentat o muncă destul de vastă iar pentru asta erau nevoie de mai multe brațe de muncă. Pentru a rezolva această problemă, Consiliul Local al Tinerilor în frunte cu Andrei Cebotaru a decis să identifice voluntari din sat, care să ajute la implementarea proiectului. În urma a 2 ședințe cu participarea a 5 tineri și a primarului s-a propus crearea unui grup de 20 de tineri voluntari, care împreună cu membrii consiliului vor realiza activitățile proiectului conform unui plan de acțiuni prestabilit. Etapa de muncă fizică a proiectului a demonstrat o receptivitate deosebită din partea tinerilor din sat, deoarece grupul inițial gîndit la 20 de persoane s-a extins la 40 de voluntari, care au ajutat la amenajarea parcului (4 scaune renovate, 16 scaune și 8 felinare vopsite, 3 urne instalate și 50 de copaci văruiți), la intrarea în sat au fost vopsiți alți 50 de copaci. Un alt plus pentru acest proiect este faptul că are un potențial mare de continuitate, astfel s-a decis ca în fiecare an cu o săptămînă înainte de sărbătorile de paști să se organizeze o zi ecologică în care să se amenajeze estetic spațiile verzi din localitate, iar acest eveniment să fie coordonat de membrii Consiliului Local al Tinerilor împreună cu Administrația Publică Locală.

Proiectul a dispus de resurse financiare în sumă de 5000 de lei din partea Fondului pentru Tineri din care s-au procurat: urne, vopsea, diluant, perii, lemn. șuruburi, spray, iar contribuția materială a primăriei a constituit: varul și cimentul.

Lucrurile frumoase pentru o localitate necesită implicare și comunicare în procesul de muncă, deoarece doar împreună tinerii își vor demonstra impactul pozitiv asupra mediului în care trăiesc.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” a fost lansat în aprilie 2010 și este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni şi susţinerea financiară a Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Menționăm că Consiliul Raional Ialoveni a alocat suma de 70 mii lei pentru finanțarea proiectelor implementate în perioada aprilie – iunie 2017 în cadrul rundei a XIV-a a Programului de granturi mici al Fondului pentru Tineri Ialoveni.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki