Vizită de studiu – schimb de bune practici și experiențe în implementarea Programului național ,,Fondul pentru Tineri”

vizita_OrheiÎn contextul sărbătorilor: Ziua Naţională a Tineretului şi Ziua Internaţională a Studentului, astăzi, 19 noiembrie 2017, echipa Fondului pentru Tineri Orhei, coordonator – doamna Corina ERHAN, director, Centrul Raional de Tineret Orhei a efectuat o vizită de studiu la Fondul pentru Tineri Ialoveni pentru a consolida comunicarea şi cooperarea între tinerii membri ai Programului ,,Youth Bank Moldova”. Atelierul s-a desfăşurat în sala mare de şedinţe a Consiliului Raional Ialoveni, cu exerciţii de cunoaştere reciprocă şi jocuri energizante, organizate de echipa Fondului pentru Tineri Ialoveni.

În mesajul său de salut domnul Victor PLETOSU, specialist principal în domeniul politicilor de tineret, a subliniat contribuţia Consiliului Raional Ialoveni pentru susţinerea programului ,,Fondul pentru Tineri”, pentru a stimula activismul civic, voluntariatul şi implicarea tinerilor la dezvoltarea comunităţii prin implementarea proiectelor în localităţile raionului.

De asemenea, domnul Sergiu GURĂU, Preşedintele A. O. ,,Eco-Răzeni” a menţionat că, prin proiectele elaborate şi implementate în perioada 2010 – 2017, de consiliile locale de tineret şi susţinute de autorităţile administraţiei publice locale şi centrale în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană se cultivă liderismul în rîndul tinerilor, şi astfel, creştem viitorii lideri veritabili şi inteligenţi ai comunităţii.

Cu entuziasm, membrii Fondului pentru Tineri Orhei au povestit despre rundele de granturi mici pentru tineri desfăşurate în scopul de a spori participarea tinerilor la procesul de luare a deciziilor şi de a contribui atît la afirmarea şi promovarea tinerilor, cît şi la dezvoltarea localităţilor.

Cu ingeniozitate, membrii Fondului pentru Tineri Ialoveni, au prezentat echipa fondului, rezultatele, activităţile şi dinamica proiectelor implementate în cele 15 runde de granturi pentru tineri, acţiunile de colectare a fondurilor de la donatori, harta şi impactul Programului ,,Fondul pentru Tineri ”, precum şi acţiunile de promovare a fondului.

De asemenea, tinerii din cele două raione şi–au împărtăşit experienţa despre calendarul concursului de finanţare, procesul de selecţie şi analiză a proiectelor, festivitatea de lansare a rundei şi de semnare a acordurilor de colaborare şi a certificatelor de grant, precum şi implementarea, monitorizarea, raportarea şi evaluarea finală a proiectelor.

Cu multă exigenţă, rînd pe rînd, membrii Fondului pentru Tineri Ialoveni, în calitate de curatori au efectuat o analiză a celor 19 de proiecte care se implementează în Runda a XV – a de Granturi Mici pentru Tineri, în cele 14 localităţi ale raionului.

Cu multă inspiraţie, cele trei echipe au discutat care este impactul programului: reaţeaua consiliilor locale de tineret, cluburi pe interese, grupuri de iniţiativă, ziare şi radiouri şcolare, instrumente de consultare a tinerilor, spaţii publice amenajate, parteenriate cu actorii din comunitate, capacităţi de elaborare şi implemtare a proiectelor, precum şi de organizare a evenimentelor publice.

Cu avânt civic, tinerii au ilustat beneficiile programului prin metoda posterului: implicarea activă a tinerilor în viaţa comunităţii şi cultivarea abilităţilor utile în dezvoltarea personală; oferirea posibilităţii tinerilor de a-şi petrece util şi plăcut timpul liber prin organizarea acţiunilor comunitare; schimbul de experienţe şi interacţiunea cu alţi tinerim prin lucrul în echipă, creativitate şi entuziasm.

Cu mult elan, participanţii au enumerat ideile ingenioase şi iniţiativele frumoase pe care le-au susţinut prin intermediul programului: cunoaşterea drepturilor prin educaţia non-formală, excursii, camping, acţiuni culturale, sportive, turistice şi de protecţia mediului, ateliere de informare, instruire şi de dezvoltare personală, dotarea cu tehnologii informaţionale şi WiFi, şcoala voluntarilor, centre de resurse cu practici inclusive şi jocuri intelectuale pentru societate.

Pentru a consolida colaborarea tinerii din Ialoveni au invitat tinerii din Orhei să participe cu prezentări de proiecte reuşite la Festivalul Tinerilor Activi, care se va desfăşura la 09 decembrie 2017, Centrul de Sprijinire a Mediului de Afaceri Transfrontaliere – Trainig, Expoziţii şi Simpozioane, loc pitoresc în Pădurea Ruseştii Noi.

Exprimăm recunoştinţa noastră actorilor generoşi: Consiliul Raional Ialoveni, A. O. ,,Eco-Răzeni”, Fundaţia Est-Europenă din Moldova, Consiliul Raional Orhei şi Centrul Raional de Tineret Orhei, care au contribuit substanţial la buna organizare şi desfăşurare a vizitei de studiu.

Articol realizat de:
Victor Pletosu
Specialist principal în domeniul politicilor de tineret
Consiliul raional Ialoveni

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki