Energie verde pentru încurajarea sportului la Costești

20181204_163253 (1)Astăzi, în întreaga lume, sursele de energie neconvenţionala capătă o pondere din ce în ce mai mare, atât datorită efortului și voinței publice de dezvoltare a acestora, cât și datorită creșterii prețului energiei obținute prin metodele tradiționale. Tinerii satului Costești, Ialoveni, membri ai grupului de inițiativă Tânărul Ecolog, vin cu soluții reale în acest sens, utiliznd energia eoliană pentru iluminarea sălii de sport a Liceul Teoretic Costești.

În scopul promovării spiritului ecologic al elevilor, părinților și tuturor consătenilor, tineri din satul Costești și-au propus să demonstreze atât la nivel local, cât și național, că viitorul nostru aparține surselor de energie primară, numite în general regenerabile, mai ieftine, produse de natură și cu impact zero asupra mediului. Astfel, prin implementarea proiectului „Energie verde pentru o viață mai bună”, cei 600 de elevi ai Liceului Teoretic Costești au putut beneficia pe deplin de oportunitățile oferite de sala de sport a liceului, iluminată din decembrie 2018 cu energia produsă de puterea vântului.

Pentru început, a fost convocat un consiliu al tinerilor și profesorilor pentru a pune la punct toate detaliile și etapele ce țin de achiziționarea și instalarea microcentralei eoliene: procurarea materialelor necesare, construcția carcasei pentru păstrarea acumulatoarelor, montarea celor 16 becuri LED, construcția microcentralei și punerea ei în acțiune. Pentru realizarea proiectului, a fost prevăzut un buget total de 20448 de lei, dintre care 8500 de lei au fost alocați de către Fondul pentru Tineri Ialoveni, iar 11144,53 de lei de către Primaria satului Costești.

Grupul de inițiativă Tânărul Ecolog a reușit să finiseze cu success proiectul, încadrîndu-se în termenii stabiliți pentru implementare. Acest lucru a fost posibil grație colaborării active și fructuoase cu direcția liceului, primăria, părinții,electricienii și sudorii din satul Costești. Și acesta nu e decât începutul, pentru că în urmatorii ani, echipa dorește să instaleze 5 panouri solare, care vor functiona paralel cu microcentrala eoliană și care vor genera curent electric permanent. Pe parcursul anilor, energia regenerabilă, produsă de acestea, va fi utilizată pentru a alimenta cu electricitate Liceul Teoretic Costești.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni şi susţinerea financiară a Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki