Tinerii de la Puhoi au descoperit “comoara” asunsă-n pagini!

Un pix, o literă, un cuvânt, o frază… S-ar părea că nu e nimic puternic, nimic pătrunzător, cu toate acestea, frazele formează un capitol, iar capitolele – o carte şi ea, cartea, e capabilă să zguduie un om din temelii, să-l trezească din rutina zilnică, să creeze personalităţi şi chiar să lase o amprentă veşnică pe un suflet. Orice lectură este esenţială întrucât prezintă o istorie nouă, cu răsturnări de situaţii, cu decizii importante care îşi au consecinţele lor, iar cel ce citeşte are ocazia să înveţe prin prisma acestor relatări astfel, încât atunci când el însuşi va fi pus în astfel de circumstanţe, va şti cum să acţioneze.

Nu de puține ori am întâlnit cu toții tineri care au dificultăți în exprimare și nu cunosc sensul multor cuvinte. Lectura este cea care îmbogăţeşte vocabularul, ajută tânărul să se exprime. Totodată, aceasta lărgeşte orizonturile, întrucât în momentul în care citești mai multe cărți, afli lucruri nebănuite, lucruri pe care ai vrea să le trăiești, întâmplări și locuri pe care ai vrea să le cunoști. În acest fel tânărul devine mai ambiţios, mai deschis faţă de lumea înconjurătoare, îşi pune mai multe scopuri şi chiar îşi poate găsi un exemplu pe care să-l urmeze. Iată de ce, cei care îşi petrec timpul liber în compania unei cărţi sunt mai inteligenţi, au personalităţi dezvoltate multilateral, se pot integra oriunde şi reuşesc să întreţină orice discuţie.

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile lecturii. Iată de ce, grupul de iniţiativă ,,Noi suntem schimbarea” a decis să reînvie în rândul tinerilor flacăra pentru frumos, pentru cunoaştere şi pentru relaxare în anturajul unei cărţi. Acest lucru a fost posibil prin proiectul intitulat foarte sugestiv ,,Cu VOInţă găsim comoara ascunsă în pagini”, întrucât pentru a descoperi această comoară este nevoie atât de ,,voi” – oamenii, cât şi de ,,voinţă”. Ne-am dorit ca acest proiect să nu fie doar unul cu tentă culturală, ci şi ecologică, deoarece aceasta este o problemă actuală, care ne afectează pe toţi. Astfel, scopul proiectului a fost ca ,,curtea bibliotecii de 100 m2 să fie amenajată și înverzită cu participarea tinerilor până la începutul lunii decembrie 2019”, ceea ce ne-a şi reuşit!

Tinerii sunt foarte entuziasmaţi şi plăcut surprinşi de ideea petrecerii timpului liber util, într-un spaţiu agreabil şi sănătos sub straja copacului de salcie. Totodată, trebuie să menţionăm că cei mai activi voluntari şi patenerii proiectului au fost premiaţi cu diplome şi cărţi în cadrul „Galei Bunelor Practici” în data de 22 noiembrie 2019.

Continuitatea acestui proiect rezidă în organizarea taberei de vară în cadrul căreia copii vor avea ocazia să-și petreacă timpul liber într-un spațiu prietenos și atrăgător „Clubul tânărului cititor” va avea grijă de menţinerea curăţeniei şi ordinii în mini-parc şi va organiza activităţi în acest loc şi Biblioteca Publică Teritorială Puhoi îşi va desfărşura activitatea în acest colţişor al artei. În acelaşi timp, va fi un loc de recreere pentru toţi locuitorii satului.

Ne ancorăm de un scop, mergem siguri către succes şi ne bazăm pe puterea tinerii generaţii!

“Proiect realizat în cadrul Programului de granturi mici pentru tineri desfăşurat cu suportul financiar oferit de Fundaţia Est-Europeană Moldova, Consiliul Raional Ialoveni, Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” şi mijloacele băneşti acumulate de membrii Fondului pentru Tineri Ialoveni de la agenţi economici, persoane fizice şi din organizarea evenimentelor speciale.”

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki