Vizită de studiu la Sîngerei – schimb de bune practici și experiențe în implementarea Programului național ,,Fondul pentru Tineri”

Duminică, 24 noiembrie 2019, echipa Fondului pentru Tineri Ialoveni a efectuat o vizită de studiu la colegii din Sîngerei cu scopul de a consolida comunicarea și cooperarea între membrii ai Programului YB. Atelierul a avut loc în incinta Primăriei orașului Sîngerei cu exerciții de cunoaștere reciprocă. Vizita oficială a început în sala de ședințe a Primăriei orașului Sîngerei, unde membrii Fondului pentru Tineri Ialoveni au avut ocazia să discute cu domnul Arcadie COVALIOV, primarul orașului Sîngerei, o personalitate notorie a vieții politico-administrative al raionului Sîngerei.

De asemenea, cu un mesaj de salut a venit coordonatorul FpT Sîngerei, doamna Ana BUCUR, specialistul în domeniul tineret și sport din cadrul Consiliului raional Sîngerei, domnul Viorel ONCEANU și tinerii membri ai FpT Sîngerei, care ne-au povestit despre rundele de granturi mici pentru tineri, desfășurate în scopul de a spori participarea tinerilor la procesul de luare a deciziilor și de a contribui la dezvoltarea durabilă a localității lor.

În mesajul său de salut, Victor PLETOSU, specialist principal în domeniul politicilor de tineret, a subliniat contribuţia Consiliului Raional Ialoveni pentru susţinerea programului ,,Fondul pentru Tineri”, pentru a stimula activismul civic, voluntariatul şi implicarea tinerilor la dezvoltarea comunităţii.

De asemenea, domnul Sergiu GURĂU, directorul executive al A.O. ,,Eco-Răzeni” a menţionat că, prin proiectele elaborate şi implementate în perioada 2010 – 2019, de consiliile locale de tineret şi susţinute de autorităţile administraţiei publice locale şi centrale în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană se cultivă liderismul în rîndul tinerilor, şi astfel, creştem viitorii lideri veritabili şi inteligenţi ai comunităţii.

În cadrul exercițiilor de cunoaștere reciprocă, membrii celor 2 fonduri au analizat activitatea YouthBank prin intermediul prezentărilor PowerPoint, prin care participanții au studiat atent activitatea fondului și respectiv au răspuns la întrebări, în care au dat dovadă de cunoștințe profunde în activitatea fiecărui fond.

Membrii Fondului pentru Tineri Ialoveni, au prezentat echipa fondului, rezultatele, activităţile şi dinamica proiectelor implementate în cele 19 runde de granturi pentru tineri, acţiunile de colectare a fondurilor de la donatori, harta şi impactul Programului ,,Fondul pentru Tineri”, precum şi acţiunile de promovare a fondului.

Tinerii din cele două raione şi–au împărtăşit experienţa despre calendarul concursului de finanţare, procesul de selecţie şi analiză a proiectelor, festivitatea de lansare a rundei şi de semnare a acordurilor de colaborare şi a certificatelor de grant, precum şi implementarea, monitorizarea, raportarea şi evaluarea finală a proiectelor.

Cu mult entuziasm, cele două echipe au discutat care este impactul programului: reaţeaua consiliilor locale de tineret, cluburi pe interese, grupuri de iniţiativă, instrumente de consultare a tinerilor, spaţii publice amenajate, capacităţi de elaborare şi implemtare a proiectelor, precum şi de organizare a evenimentelor publice.

Cu multă ardoare, participanţii au enumerat ideile ingenioase şi iniţiativele frumoase pe care le-au susţinut prin intermediul programului: cunoaşterea drepturilor prin educaţia non-formală, excursii, camping, acţiuni culturale, sportive, turistice şi de protecţia mediului, ateliere de informare, instruire şi de dezvoltare personală, dotarea cu tehnologii informaţionale şi WiFi, şcoala voluntarilor, centre de resurse cu practici inclusive şi jocuri intelectuale pentru societate.

Spre sfîrșit, am vizitat una din principalele atracții turistice din regiune, Muzeul Etnografic Sîngerei, director Radu MARANDIUC, după care am avut parte de jocuri de societate în cadrul Centrului de Tineret Sîngerei.

Exprimăm profunda noastră recunoștință Primăriei orașului Sîngerei, Fundației Est-Europene din Moldova, Consiliului Raional Ialoveni care au contribuit substanțial la buna organizare și desfășurare a vizitei de studiu.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki