Cartea și lectura promovate de către tinerii costeșteni

Astăzi, apetitul pentru lectură este în cădere liberă în favoarea noilor tehnologii, iar lipsa de interes a tinerilor pentru carte crește îngrijorător. Lovitura de grație dată lecturii vine din partea internetului, care cucerește cu repeziciune tânăra generație și nu numai pe aceasta. Însă membrii grupului de inițiativă „Tinerii de la Olimp” din Costești au decis să rămână pasionați de lumea cărților și să retrezească tinerilor din localitate gustul pentru lectură.

Simțindu-se oarecum amenințați de dezvoltarea vertiginoasă a mijloacelor mass-media și de mirajul calculatorului ca instrument de informare și comunicare preferat de tineri, șase elevi ai Liceului Teoretic Olimp din Costești și-au unit forțele pentru a rezista acestei invazii. Proiectul „Biblioteca – templu al cunoștințelor” vizează promovarea lecturii ca mod de informare, culturalizare, stil de viaţă mod de viață în special în rândul elevilor și tinerilor, prin conștientizarea importanței utilizării bibliotecii și a surselor sale documentare valoroase. Iar pentru a stimula interesului liceenilor pentru lectură și descoperirea unor tinere talente literare, grupul de inițiativă „Tinerii de la Olimp” a desfășurat, în noiembrie trecut, concursul de creație literară Provocarea Toamnei, câștigătorii căruia au fost premiați cu cărți și a organizat întâlniriea elevilor cu renumitul scriitor contemporan Efim Bivol, cărțile căruia fac parte din patrimoniul bibliotecii liceului.

În urma derulării și implementării proiectului s-a reușit o creștere a numărului de voluntari implicați în diverse activități organizate de către bibliotecă sau liceu, dar, totodată, și o îmbunătățirii imaginii bibliotecii ca mediu educativ pentru elevi și profesori. Cu ajutorul Fondului pentru Tineri Ialoveni, care a alocat acestui proiect 6 000 de lei, și a alto parteneri de încredere, a fost îmbogățit fondul de carte al bibliotecii liceului cu literatură artistică pentru toate treptele școlare, fapt care va contribui indubitabil la îmbogățirea vocabularul și a nivelului intelectual al tinerilor. Iar pentru consolidarea echipei și a spiritului de voluntar al membrilor acesteea, „Tinerii de la Olimp” au inclus în proiect și o ieșire la teatru, vizionând cunoscuta piesă „Steaua fără nume”.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki