Biblioteca – cel de-al treilea pilon de dezvoltare a preșcolarilor

În întreaga lume, centrele de bibliotecă destinate copiilor nu au fost niciodată mai importante atât pentru copii, cât şi pentru familiile acestora. În lumea uluitoare a tehnologiilor, când tot mai mulți uităm de cartea din bibliotecă, este necesar, dar mai ales, avem datoria de a-i apropia și atașa pe cei mici de cultură. Clubul tinerelor mămici din or. Ialoveni și-a propus ca misiune să creeze un centru de interes intelectual pentru copiii Grădiniței Nr. 3 „Lăstărel”, dotat cu enciclopedii și cărți de povești cu conținut educativ adaptate vârstei copiilor.

La vârsta preșcolară, deși pare destul de timpurie utilizarea cărții, se formeaza de facto primele deprinderi în acest sens. Motivația amenajării unei mini-biblioteci în incinta grădiniței a venit din necesitatea de a crește calitatea educației timpurii a preșcolarilor, asigurând un spațiu atractiv si confortabil, care să sprijine și să încurajeze învățarea și dezvoltarea lor. În vederea realizării proiectului „O nouă orientare a copiilor – Biblioteca”, cele șapte mămici implicate, membre ale grupului de inițiativă, au elaborat un plan de acțiuni, care au adus în instituție resurse educaționale atractive și echipament adecvat pentru dezvoltarea cognitivă: 36 de cărți, 15 jucării, 10 jocuri și un televizor. Amenajarea colțișorului de bibliotecă cu 1 dulap pentru cărți și 25 pernuțe a permis copiilor să aibă cărțile la îndemână, la fel ca orice altă jucărie din mediu și să aibă acces la cărți ori de câte ori își doresc, pentru a realiza că acestea fac parte din cotidianul lor.

Fondul pentru Tineri Ialoveni a venit în întâmpinarea tinerelor mămici, susținând cu 7 000 de lei această frumoasă inițiativă, alături de Grădinița Nr. 3 „Lăstărel”, care a oferit 3 000 de lei. Iar pentru a sensibiliza și mai mult ialovenenii în susținerea acestei frumoase inițiative, echipa a organizat și un eveniment de fundraising – iarmarocul „Toamnă, tomniță – bun venit la grădiniță”, în cadrul căruia au fost expuse spre vânzare diverse articole , compoziții, echibane și bucate de toamnă, pregătite de copii, educatori și părinți. Acest eveniment a permis colectarea de mijloace financiare suplimentare pentru achiziționarea lotului de carte și jucării. Astfel, implementarea cu succes a acestui proiect a contribuit atât la facilitarea lucrului educatorului cu copilul, oferindu-i instrumente eficiente și valoroase, cât mai ales la conștientizarea valorii cărții și a rolului său de partener în educatia generațiilor viitoare.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki