Tehnologia și arta își dau întâlnire la Ialoveni

Deși nu oricine poate fi artist, oricine din noi are nevoie de artă, pentru a se simți împlinit. Pentru că alături de dragoste, arta este ceea ce ne dă putere și voință în fiecare zi. Arta trebuie, așadar, să-și găsească mijloacele prin care să vină în întâmpinarea trendului actual de digitalizare şi conectivitate, pentru a reuși să facă din tânăra generație de azi adulți responsabili ai zilei de mâine. Tinerii artiști ai al Școlii de arte Ialoveni ne cheamă la o incursiune în lumea captivantă a culorilor pentru a gusta din libertatea de exprimare și inspirație.

Pe zi ce trece, arta devine din ce în ce mai interactivă, pentru a răspunde chemărilor Generaţiei Z, generaţia nativilor digitali, care au la îndemână o paletă întreagă de instrumente şi tehnologii de exprimare. Marile muzee şi evenimente de artă din întreaga lume au încorporat deja, în programul lor expoziţional, tehnologii adaptate stilului de viaţă şi nevoilor tinerilor. Grupul de inițiativă „Atelierul culorilor” din Ialoveni au constatat această realitate și și-au propus să îmblânzească tehnologia, pentru ca aceasta să vină în ajutorul lor, făcându-le mesajul artistic mai eficient și mai aproape de publicul divers. Prin elaborarea proiectului „Drumul talentului în lumea culorilor”, echipa tinerilor pasionați de artă și-a dorit să doteze atelierele de pictură ale Școlii de arte cu un proiector, care le-ar permite să învețe mai multe despre despre forme, culori și valori ascunse ale capodoperelor pictorilor clasici.

Masterclass-ul de pictură, desfășurat în cadrul atelierelor de artă ale școlii, a întrunit în jur de 40 de tineri, dornici de a descoperi tehnici și ramuri noi ale artei decorative, precum tehnica picturii pe sticlă. Astfel, participanții, îndrumați de către profesorii de arte, au avut șansa să pună în aplicare tehniciile însușite cu ajutorul culorilor acrilice pe pahare de sticlă, creând fiecare propria piesă de artă decorativă. Aceste piese au servit în continuare drept sursă de inspirație pentru crearea propriilor tablouri, expuse publicului larg în cadrul expoziţiilor de artă ale şcolii. Iar pentru a suplini lipsa activităților creative de stimulare și dezvoltare a talentului artistic al tinerilor, grupul de inițiativă a organizat concursul de desen ”Tradiții și obiceiuri”, în cadrul căruia și-au putut evidenția talentul circa 50 de tineri ialoveneni. Întreaga comunitate a orașului Ialoveni a beneficiat de oportunitatea de a aprecia și savura din culorile lucrărilor tinerilor artiști, expuse în cadrul unei expoziții de artă în incinta Casei de cultură Ialoveni. Fondul pentru Tineri Ialoveni a făcut posibilă implementarea cu succes a acestei frumoase inițiative, prin alocarea unui sprijin financiar, în valoare de 6000 de lei, contribuind totodată la conștientizarea de către tineri a importanței majore a artei la dezvoltarea lor personală.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki