Tinerii – parte importantă în dezvoltarea Sociteni-ului

Realizăm zi de zi cu toții cât de norocoși suntem că locuim pe aceeași planetă, în aceeași țară sau aceeași localitate. Însă puțini sunt acei care conștientizează responsabilitatea care ne revine odată cu acest privilegiu – cea de a face tot ce ne stă în puteri pentru o societate și o viață mai bună. Convinși că schimbarea începe cu ei, tinerii voluntari din Sociteni vin să ne ofere o lecție frumoasă de altruism, valori și responsabilitate socială.

Proiectul “Colțișorul Zâmbetului”, elaborat și implementat de grupul de inițiativă al Consiliul Local al Tinerilor Sociteni, s-a născut din constatarea tristă că satul nu dispune de condiții necesare pentru a asigura și promova un mod sănătos de viață pentru copii și generația tânără. Totodată, interesul tinerilor de a se implica în acţiuni de voluntariat este încă scăzut, iar nepăsarea faţă de problemele comunității poate reprezenta uneori nepăsarea faţă de tine însuţi. Motivați să schimbe spre bine atât viitorul lor, cât și al întregii comunități, cei 12 membri ai grupului de lucru au întreprins un plan promițător de acțiuni cu efect domino, dar într-un sens pozitiv.

Energia pozitivă și creativă a tinerilor este molipsitoare, iar o comunitate, în care această energie este antrenată în proiecte de voluntariat, ajunge să devină o comunitate creativă care îi va influența pe toți cei din jur. Exemple concrete de dezvoltare în acest sens le constituie concursurile intelectuale de șah, organizate cu participarea premianților republicani juniori ai acestui sport, în calitate de instructori pentru circa 30 de elevi ai claselor primare ai Gimnaziului Sociteni.

Lista faptelor bune din agenda proiectului inițiat de tinerii din Sociteni a continuat cu organizarea concursului ,,Satul meu – mândria mea”, competiție care a adunat 67 de participanți pasionați de fotografie care și-au exprimat dragostea și admirația față de locul natal. De asemenea, grupul de inițiativă, în parteneriat cu administrația locală, a reușit dotarea mini parcului situat în preajma primăriei satului Sociteni cu aparate sportive pentru maturi.

Astfel, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Tineri Ialoveni, voluntarii din Sociteni au reușit să aducă zâmbete pe chipul celor 500 de elevi ai gimnaziului din localitate și să dezvolte competențe necesare oricărui voluntar, precum lucrul în echipă, comunicare eficientă, relaţionare și organizare. Prin proiect s-a urmărit conştientizarea necesității desfăşurării unor activităţi de voluntariat în rândul elevilor, părinţilor, comunităţii locale, dar și formarea şi dezvoltarea sentimentelor altruiste, a respectului şi responsabilităţii faţă de semenii noştri.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki