Parteneriate pentru dezvoltare comunitară durabilă

Consiliul Local al Tinerilor din Răzeni a decis să dezvolte, împreună cu membrii Consiliului Local al Tinerilor din Cărbuna, pârghii de cooperare și conlucrare în abordarea provocărilor sociale ale celor două comunități. Astfel, proiectul „CLTR&CLTC – colaborarea e cheia” vine să fundamenteze și să consolideze relațiile de prietenie dintre cele două echipe de tineri, dornici de a se implica activ în implementarea inițiativelor de dezvoltarea durabilă.

Spiritul cetățeniei active și dorința de a schimba spre bine situația în localitățile lor i-a mobilizat pe tinerii din Răzeni și Cărbuna să se alieze, pentru a dezvolta proiecte de sporire a încrederii și de creare a parteneriatelor la nivel comunitar și local. Ambele echipe au convenit asupra faptului că cheia succesului rezidă în dezvoltarea de parteneriate și relații de calitate între membrii celor două consilii – factori decisivi în formarea de cetățeni capabili să participe la dezvoltarea societăţii din care fac parte. Iar pentru a dezvolta acele abilități practice necesare pentru buna implementare a proiectelor, tinerii au organizat o serie de activități formative și stimulatorii. Organizarea unui „Treasure Hunt” și a Maratonului de biciclete a permis celor două echipe și participanților voluntari să-și consolideze încrederea în forțele proprii reciproc, inclusiv la nivelul cooperării, cât și al comunicării, incitându-i să ia parte activă la viața comunitară și să fie pregătiți mereu pentru a înfrunta provocările cu soluții pe măsură.

După acestea exerciții extrem de interesante de inter-cunoaștere, participanții au încercat să creeze o adevărată sinergie între activitățile și valorile ambelor echipe, organizând Quiz-ul, activitate care a încununat sfârșitul proiectului „CLTR&CLTC – colaborarea e cheia”. Această ultimă activitate le-a arătat atât membrilor celor două echipe, căt și tuturor participanților, că doar împreună, umăr la umăr, ca o echipă, ca o familie, pot face față greutăților, neînțelegerilor și problemelor. Într-un final, colaborarea e într-adevăr cheia, cheia spre succes, spre dezvoltarea unor relații de lungă durată. Reușita acestui proiect se datorează în mare măsură și contrubuției financiare oferită de Fondul pentru Tineri Ialoveni, în valoare de 5 000 lei. Parteneriate de colaborare, precum cele stabilite între tinerii din Răzeni și Cărbuna, valorifică potențialul și abilitățile ambelor echipe, încurajându-i să se implice necondiționat în proiecte și acțiuni, bazate pe nevoile și prioritățile comunităților lor.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni și a Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Articol realizat în cadrul proiectului ,,Activismul tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, implementat de către Asociația obștească „Eco-Răzeni”, beneficiară a programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politică Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki