Copii mai fericiți în Dănceni

Pe lângă televiziune, dispozitivele mobile și jocurile video, locurile de joacă oferă o gamă mult mai variată de beneficii pe care aceste opțiuni digitale nu le pot oferi. A te putea juca pe un teren de joacă amenajat reprezintă o experiență palpitantă atât pentru un copil în creștere, cât și pentru un adult implicat civic. Grupul de inițiativă „Pentru Dănceni” a adeverit cum nu se poate mai bine aceste convingeri, prin implementarea proiectului „Un teren de joacă amenajat – mulți copii fericiți”.

Cunoaștem că pe lângă dezvoltarea capacităților motorii fine și practicarea sportului în aer liber, terenurile de joacă oferă copiilor și maturilor șansa de a crește abilități sociale, reprezentând o sursă excelentă de educație civică. Din dorința de a se implica cât mai activ în dezvoltarea socio-culturală a tinerei generații, dar și a comunității în general, cei patru membri ai echipei „Pentru Dănceni” și-au propus crearea unei zone de odihnă și agrement pentru copii și maturi în sectoarele Hîrțu-Baraj, cu suprafața de cca 300 m2. Datorită muncii în echipă și mobilizării a peste 20 de voluntari, s-a reușit instalarea a: 2 nisipiere, 1 leagăn dublu, 2 balansoare, 6 urne pentru gunoi și 6 bănci pentru parc. În scopul susținerii acestei frumoase inițiative, administrația publică locală a oferit și instalat 3 piloni de iluminare publică, iar o familie a donat braduțul din grădina lor, pentru a fi sădit și admirat de întreaga comunitate pe terenul de joacă. Terenul de joacă a devenit, astfel, mai mult decât un spațiu; el a devenit o poveste în sine, în care copiii se văd prinți și prințese, aventurieri desăvârșiți, eroi curajoși sau orice poate visa imaginația fără hotare. Iar pentru a spori popularitatea terenului proaspăt amenajat, echipa a elaborat articolul „Bucuria copiilor. Parcul de joacă din Dănceni”, pe care l-a publicat pe primul portal raional de știri oralocala.md

Pentru copiii Dănceni-ului și membrii grupului de inițiativă implementarea proiectului „Un teren de joacă amenajat – mulți copii fericiți” înseamnă un vis devenit realitate. Amenajarea acestui „mic paradis al bucuriei și al culorilor” a fost posibilă grație solidarității celor peste 30 de donatori (finanțatori) locali, care au donat mijloace financiare utilizate pentru achiziționarea prundișului, bordurilor, camerei de supraveghere video. Iar datorită suportului din partea Fondului pentru Tineri Ialoveni, în valoare de 8 000 de lei, această inițiativă civică a ajuns să devină una demnă de urmat. În consecință, cei peste 85 de copii și adolescenți din zona Hârțu și Baraj, inclusiv 10 cu nevoi speciale, care-și vor petrece timpul liber la terenul de joacă, cele peste 40 de familii tinere se bucură de un spațiu amenajat pentru odihnă și recreere.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni și a Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Articol realizat în cadrul proiectului ,,Activismul tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, implementat de către Asociația obștească „Eco-Răzeni”, beneficiară a programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki