Un viitor prosper cu tineri implicați

Încă din 2017, Generația cu Obiective Libere și Democratice (GOLD) din Văsieni militează pentru ca vocea tinerilor să fie auzită și potențialul valorificat. De aceea, și în cadrul celei de-a VI-a ediții a proiectului „Tineri implicați – Viitor prosper”, echipa GOLD a antrenat reprezentanți ai tinerei generații în diverse activități educative de incluziune socială și implicare civică.

Tensiunea socială și restricțiile aduse de COVID-19 și-au pus amprenta profund asupra participării active a tinerilor la viața comunității, lăsând mai mult teren timpului petrecut în mediul online. Nevoiţi să-și pună pe stand-by o parte din activitățile educative ale proiectului, care implicau prezenţa fizică a tinerilor, grupul de inițiativă GOLD din Văsieni au reușit să vină cu soluții practice de participare a tinerilor la viața socială, mai cu seamă asupra celor cu nevoi speciale și din categorii socio-vulnerabile. Organizarea concursului „Citesc, deci exist” la nivel raional, cu participarea treptei gimnaziale și a celei liceale a trezit și stimulat creativitatea a peste 250 de tineri din satele Văsieni, Sociteni, Bardar și Razeni. Aceștia și-au expus în scris opiniile și viziunea despre lecturile făcute și importanța lor în secolul XXI sub forma unui eseu, apreciat și premiat de membrii grupului de inițiativă. O altă activitate interactivă și cognitivă a proiectului a fost difuzarea de film educativ „Un film – o nouă șansă”, utilizată în abordarea unor subiecte de actualitate ce țin de rolul tinerilor în societate. Totodată, echipa de proiect a reușit să organizeze și o rundă de dezbateri cu elevii claselor a VI-a și a X-a, în baza baza celor vizionate, fapt care i-a ajutat să găsească echilibrul între interactivitate și responsabilitate civică.

În urma implementării acestui proiect, copiii și tinerii au fost abilitați cu cunoștințe și idei despre cum să joace un rol vital în dezvoltarea lor proprie, ca mai apoi să devină acei actori ai schimbării în comunitatea lor. Totodată, membrii echipei de proiect au învățat ce înseamnă spirit de echipă, suport, voluntariat și responsabilitate. Împreună au conștientizat că schimbarea începe cu ei și că prin implicarea fiecăruia asigurăm realizarea proiectului. Toate aceste acțiuni cognitive și educative au fost posibile datorită Fondului pentru Tineri Ialoveni, care a contribuit cu un suport în valoare de 6 000 de lei, fonduri care au permis ca fiecare idee a tinerilor să poată fi auzită și implementată cu succes.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni și a Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Articol realizat în cadrul proiectului ,,Activismul tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, implementat de către Asociația obștească „Eco-Răzeni”, beneficiară a programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki