Liceenii din Bardar și fizica

Fizica este cea mai importantă știință a naturii, deoarece anume ea stă la baza științelor inginerești și a celorlalte științe ale naturii. De la chirurgia cu laser la televiziune, calculatoare, frigidere, automobile, avioane și nave spațiale, fiecare echipament modern a pornit la un moment dat din laboratoarele fizicienilor. De aceea, fizica a ajuns să fie azi baza unei părți uriașe a economiei mondiale. Conștienți de acest lucru, membrii Consiliul Elevilor din Bardar au aplicat la Programul de granturi mici al Fondului pentru Tineri Ialoveni pentru a dota laboratorul de fizică al liceului cu cele necesare.

Dotarea laboratorului de fizică cu materialele și echipamentul necesar reprezintă o necesitate primară pentru buna desfășurare a orelor practice de fizică. Materialele utilizate până în prezent, fiind foarte vechi, nefuncționale, necorespunzătoare standardelor didactice actuale, prezentau obstacole atât pentru cadrele didactice, în procesul predării acestui obiect, cât și în menținerea interesului copiilor de a-l studia. Fiind o materie primordială a întregului proces educațional, experimentele practice, efectuate în laboratoarele de fizică, contribuie semnificativ la asimilarea cunoștințelor de către elevi mult mai ușor și mai eficient. În scopul de a eficientiza desfășurarea orelor de fizică și lucrările de laborator din materia curriculară, reprezentanții celor 553 de elevi ai Liceului Teoretic ,,Aurel David” din Bardar au elaborat proiectul „Galaxia experimentelor”, prin care și-au propus să sporească motivația elevilor de a studia această disciplină importantă. Susținuți de profesori și administrația liceului, Consiliul Elevilor a organizat câteva evenimente de conștientizare în rândul elevilor liceului a importanței studierii fizicii pentru dezvoltarea armonioasă a fiecăruia.

În vederea instruirii a câtor mai mulți elevi privind importanța crucială a studierii fizicii, grupul de inițiativă a organizat o dezbatere cu genericul „Importanța utilajului modern în desfășurarea eficientă a orelor de fizică” și un training informativ, întitulat „Fizica în viața cotidiană”. Pentru informarea locuitorii din Bardar privind proiectul „Galaxia experimentelor”, implementat de Consiliul elevilor, au fost publicate mai multe articole pe rețelele de socializare, cele mai accesate fiind paginile Bărdăreni, Bardar oficial, Bardar social și Consiliul Elevilor Bardar. La buna desfășurare a celor planificate, dar și la realizarea cu succes a proiectului, a contribuit, de asemenea, și Fondul pentru Tineri Ialoveni, care a alocat suma de 4500 de lei. Grație acestui suport, liceenii din Bardar au ajuns să înțeleagă mai ușor fenomenele și legile fizicii, dar și să le aplice în explorarea lumii înconjurătoare.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni și a Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Articol realizat în cadrul proiectului ,,Activismul tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, implementat de către Asociația obștească „Eco-Răzeni”, beneficiară a programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politică Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki