Tineri pentru alți tineri

Membrii Consiliului Local de Tineret Ialoveni au decis să contribuie la integrarea socială a copiilor de la Casa Comunitară Ialoveni şi la creşterea calităţii vieţii acestora prin muzică și sport. Proiectul „Copilul de azi – viitorul de mâine!” vine să atragă atenţia opiniei publice asupra necesităților copiilor care nu au șanse egale de dezvoltare și reușită în viață.

Din ce în ce mai des vorbim astăzi despre egalitate de șanse și educație incluzivă, însă e încă mult de lucru pentru ca aceste noțiuni ideale să fie transpuse în practică. Grupul de inițiativă a tinerilor din Ialoveni au încercat să construiască niște pârghii de socializare celor opt copii (patru fete și patru băieți) de la Casa Comunitară, prin participarea acestora la activități sportive și artistice, special concepute pentru ei. Activitățile proiectului, menite să-i aducă pe acești copii mai aproape de comunitate şi comunitatea mai implicată în viaţa acestora, sunt : activitatea „Gândim cu sunete”, activitatea „O minte sănătoasă într-un corp sănătos”, activitatea „Casa Comunitară și Copacul Fermecat” și activitatea „Ne distrăm și învățăm”. Aceste activități au avut un impact pozitiv atât asupra copiilor, membrilor echipei de proiect, cât și asupra cadrelor didactice, care au petrecut timp calitativ și distractiv împreună, conștientizând și mai mult noțiunile de vulnerabilitate, curaj, putere, dar mai ales, dăruire. Atelierele de muzică (acordeon, chitară) și pictură au reușit să crească încrederea în sine și să valorifice latura artistică a copiilor. și implicarea socială. În cadrul activității „O minte sănătoasă într-un corp sănătos” membrii echipei de proiect au adus un strop de culoare în sufletele copiilor și ale cadrelor didactice, pictând pe unul din pereții Casei Comunitare un arbore, pe ai cărui ramuri au fost plasate poze ale copiilor și cadrelor didactice. Activitatea „Ne distrăm și învățăm” a inițiat copiii în domeniul jocurilor de societate, concepute să dezvolte sociabilitatea, logica și să stabilească relații.

Proiectul „Copilul de azi – viitorul de mâine!” a ajutat copiii Casei Comunitare Ialoveni să înțeleagă că ei, de asemenea, sunt parte a societății, oferindu-le șansa să se dezvolte multilateral și să-și câștige încrederea în forțele proprii prin jocuri interactive. În urma proiectului, cadrele didactice au realizat, la rândul lor, necesitatea acută de socializare și interacțiune a acestor copii din umbră a societății. Și pentru că o societate funcțională se construiește, Fondul pentru Tineri Ialoveni a susținut financiar această nobilă inițiativă, oferind suma de 5 000 de lei pentru implementarea acesteia.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni și a Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Articol realizat în cadrul proiectului ,,Activismul tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, implementat de către Asociația obștească „Eco-Răzeni”, beneficiară a programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politică Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki