Un foișor „inteligent” la Bardar

Deși suntem cu toții conștienți de multiplele beneficii ale educației nonforma¬le, de contribuția acesteia la dezvoltarea abilităților și competențelor elevilor, acumulate în urma sistemului educațional formal, această formă de educație continue să rămână insuficient promovată de către instituțiile de învățământ. Grupul de inițiativă al Consiliului Elevilor Liceului Teoretic „Aurel David” din satul Bardar au reușit să schimbe această situație și au creat un spațiu favorabil instituționalizării acestui tip inovativ de instruire.

Orice acțiune, organizată în afara sistemului școlar, prin care se formează o punte între cunoștințele predate de profesori și punerea lor în practică înseamnă educația nonformală. Acest tip modern de instruire permite elevilor să reducă din stresul notelor din catalog, al disciplinei impuse și al temelor obligatorii. Implicați activ în numeroase activități extrașcolare, cu caracter educativ și motivați să sporească considerabil șansele de reușită școlară a elevilor satului Bardar, 19 elevi, membri ai Consiliului Elevilor Liceului Teoretic „Aurel David”, vin cu soluții concrete pentru a suplini lipsa unui spațiu atractiv pentru desfășurare a orelor didactice în aer liber. Astfel, în urma efectuării unui sondaj de opinie, și a sugestiilor furnizare de cei care au participat la el, în februarie trecut, grupul decide să aplice la Programul de Granturi Mici pentru Tineri, runda a XVIII-a, propunând spre implementare proiectul „Foișorul inteligent”.

Prin mobilizarea și implicarea activă a tinerilor voluntari din comunitate, dar și grație parteneriatelor stabilite cu administrația locală și actorii economici ai localității, membrii grupului reușesc să proiecteze și să construiească un loc favorabil pentru punerea în practică a „teoriei”, obținute în sistemul curricular prin învăţarea formală. Spațiul va încuraja comunicarea, auto-dezvoltarea, creativitatea, responsabilizarea socială și lucru în echipă, iar activitățile desfășurate vor educa abilități și competențe de care elevii vor avea cu siguranță nevoie pentru a începe încă de mici să-şi construiască visurile şi imaginea unei viitoare lumi mai bune. Datorită unei contribuții financiare, în valoare de 7 mii 500 lei, oferită de Fondul pentru Tineri Ialoveni, dar și a altor resurse financiare din comunitate, în sumă de 29 mii 500 lei, Consiliul Elevilor Liceului Teoretic ,,Aurel David” din Bardar a reușit montarea cu succes a foișorului preconizat cursurilor educative, interactive, complementare, în termenii stabiliți pentru implementare

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki