Un mediu mai curat și mai sănătos pentru Răzeni

Omul şi Natura trebuie să co-existe într-o armonie perfectă. Omul trebuie să respecte şi să ocrotească mediul în care trăieşte, deoarece acesta îi oferă toate condiţiile de care are nevoie pentru a trăi. Protecţia mediului se referă la:prevenirea deteriorării mediului, acţiuni de depoluare şi reconstrucţie ecologică, păstrarea zonelor depoluate. Grupul de inițiativă Realiștii din Răzeni vin cu soluții viabile la problemele de mediu din localitate, reunite toate într-un singur proiect.

Tinerii răzăneni susțin că omul şi natura sunt noţiuni inseparabile, că aceasta trebuie respectată şi nu dominată. Iar pentru a promova această viziune verde, au elaborat proiectul „Educație verde” prin care și-au propus să antreneze elevii și tinerii din localitate în diverse acţiuni cu caracter ecologic: colectarea deșeurilor și împiedicarea ca acestea să ajungă în casele locuitorilor din sat, amenajarea teritoriului pentru odihnă și formarea conştiinţei ecologice a tinerilor. Astfel, cu mult entuziasm și motivație, s-a reușit plantarea a unui lot de 13 mii de salcâmi în apropierea locului de stocare a deșeurilor și replantarea a zeci de copaci de tei pe străzile centrale ale satului, în locurile în care aceștia nu s-au prins sau s-au uscat. Totodată, urnele defecte din sat au fost înlocuite cu altele noi, pentru a stimula şi dezvolta un comportament ecologic adecvat față de mediul în care trăim.

În procesul de implementare a acestui proiect, tinerii și-au dezvoltat atitudini ecologice si priceperi de protejare a mediului, o gândire ecologică și capacitatea de a înțelege și de a aplica fără greșeală legile naturii corelate cu interesele comunității, pe care le-au consolidat în finalul proiectului timp de trei zile sub forma unui seminar în aer liber, cu activități educative și distractive. La realizarea cu succes a tuturor obiectivelor proiectului, au contribuit atât primăria comunei Răzeni, alocând o sumă totală de 23185 lei pentru procurarea copacilor, cât și Fondul pentru Tineri Ialoveni, oferind o sumă totală de 6 mii lei. Prin derularea unor astfel de proiecte, elevii și membrii întregii comunități sunt încurajați să acţioneze, să se implice, realizând pentru ei cât de important este pentru noi mediul în care trăim.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki