Cartea – prieten credincios al tinerilor costeșteni

Lectura a fost dintotdeauna un mijloc minunat de relaxare şi detaşare, dar totodată și o modalitate extraordinară de a descoperi lucruri interesante, de a călători virtual în spaţiu şi timp. Un grup de tineri din Costești au bine dezvoltat gustul pentru citit și și-au propus să „molipsească” contagios pe cât mai mulți locuitori ai Costești-ului de această pasiune extrem de favorabilă dezvoltării lor personale.

Grupul de inițiativă „Luceafărul” din Costești este pasionat de carte, nu de jocuri computerizate, însă biblioteca instituției de învățământ nu dispunea de suficiente resurse pentru a satisface interesul sporit al elevilor pentru lectură. Din lipsa de a alimenta a această pasiune și a apărut ideea proiectului „Costești, citește!”, prin care membrii echipei și-au stabilit două obiective: conştientizarea elevilor cu privire la importanţa lecturii şi motivarea lor de a se implica activ în promovarea lecturii. Astfel, au fost stabilite 4 activități-cheie de realizare a obiectivelor menționate mai sus: organizarea unei întâlniri cu scriitorul Vitalii Cipileaga în incinta Liceului Costești; vizionarea unui spectacol la Teatrul Mihai Eminescu din Chișinău; îmbogățirea colecției de carte a bibliotecii liceului cu volume noi și de interes pentru toate vârstele.

Deși totul a început de la dorința insistentă a unei eleve, îndrăgostită de carte, de a descoperi universuri literare noi și de la insuficiența de resurse a bibliotecii, proiectul s-a dovedit de un real succes și folos pentru întreaga localitate. Cu o susținere de 5500 de lei din partea Fondului pentru Tineri Ialoveni, alocată prin intermediul Programului de Granturi Mici, runda a XVIII-a, a fost posibilă procurarea mai multor volume noi de carte și organizarea vizitei de inițiere în lumea teatrului. Iar alte 12000 lei, oferite de către direcția liceului Costești, au servit la procurarea de calculatoare, puse la dispozitie elevilor liceului. Totodată, implementarea proiectului a permis grupului de inițiativă să-și dezvolte abilități de lider, organizator, coordonator și membru de echipă, convingându-ne că lectura poate fi nu doar o pasiune, ci și un mod de viață sănătos și benefic creșterii lor intelectuale.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki