Transportul sustenabil încurajat la Costești

Deși în întreaga lume popularitatea bicicletei crește simțitor de la o zi la alta, mai sunt multe de făcut pentru ca aceasta să ajungă un obicei în rutina zilnică a tinerilor de la noi. Puține sunt școlile, liceele care dispun de spații amenajate pentru parcarea acestor mijloace de transport ecologic. Grupul de inițiativă ,,Tânărul Ecolog” de la Liceul Teoretic Costești și-a propus să schimbe lucrurile și să transforme atitudinea tinerilor costeșteni față de acest mijloc de transport eco-responsabil.

Deranjați de faptul că mersul pe bicicletă este perceput de către elevi doar ca o aventură sau stil de viață extrem, tinerii ecologi din Costești au elaborat un proiect curajos de amenajare, pe teritoriul liceului, a unui spațiu pentru parcarea a 15 biciclete, unde utilizatorii își pot lăsa cu încredere bicicletele. E demn de remarcat faptul că membrii grupului de inițiativă, susținuți de alți 15 voluntari, au conceput, confecționat și chiar instalat ei înșiși suportul pentru biciclete. Acest lucru le-a permis să-și consolideze și mai mult spiritul de echipă, abilitățile de comunicare eficientă și responsabilitatea civică față de comunitatea lor.

Datorită implicării tinerilor, dar și a susținerii primite din partea partenerilor, precum Fondul pentru Tineri Ialoveni, care a oferit 5 500 lei și administrația publică locală, această frumoasă inițiativă a devenit o bună practică de replicat și pentru alte localități. Prin implementarea acestui proiect de succes, echipa ,,Tânărul Ecolog” a reușit să aducă un aport ecologic major satului Costești, creând o comunitate de tineri activi, pasionați de ciclism și activități în aer liber, care vor deveni, ulterior, ambasadori ai sportului și modului sănătos de viață în Costești. Iar din moment ce au fost create condiții necesare pentru ca elevii și profesorii să utilizeze bicicleta nu doar ca mijloc de agrement sau sport, acest mijloc util, practic, ieftin și plăcut de transport va deveni cu siguranță o alternativă sustenabilă de deplasare în întreaga localitate.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki