O nouă viață pentru patrimoniul cultural al Văsieniului

Una dintre cele mai importante pietre de temelie ale dezvoltării fiecăruia dintre noi o constituie istoria, neamul, valorile locale. Oriunde am merge și oricât de departe, ele ne vor chema și ne vor aminti care ne este originea. Din păcate, însă, starea actuală a monumentelor noastre istorice vorbește de uitare, abandon și degradare. Tinerii din Văsieni vin să ne reamintească că moștenirea primită de la generațiile trecute ne definește identitatea și că aceasta trebuie respectată, protejată și cinstită.

Pentru că deseori nu ştim să ne preţuim şi să ne valorificăm rădăcinile, grupul de inițiativă al Consiliului Local de Tineret din Văsieni și-a propus să pună în valoare, cu propriile forțe, simbolurile istorice și culturale ale tuturor văsienilor. Prin elaborarea și implementarea proiectului „Tinerii – pilonul principal al societății”, echipa a ales să restaureze monumentul istoric de bun-venit de la intrarea în localitate, promovând astfel respectul pentru identitatea culturală a întregii comunități. Valorizarea monumentului a început cu lucrări de salubrizare a teritoriului din preajmă, apoi vopsirea și revitalizare monumentului propriu-zis. Aceste activități le-au permis membrilor Consiliului să se cunoască mai bină, să-și dezvolte spiritul de echipă și devotamentul față de valorile grupului de inițiativă care îi reprezintă.

Cu ajutorul finanțării din partea Fondului pentru Tineri Ialoveni, în valoare de 4000 lei, a administrației locale și, bineînțeles, a implicării și solidarității tinerilor voluntari, patrimoniul cultural și istoric al Văsieniului, aflat în suferință, a prins din nou viață. Iar pentru a încuraja și susține tinerii să se implice și pe viitor în diverse activități de îmbunătățire a comunității în care trăiesc, grupul de inițiativă a mai organizat 2 evenimente: un training cu genericul ,,Ghidarea în carieră’’, organizat în parteneriat cu Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir” și Gimnaziul Vasieni, și evenimentul culminant – organizarea petrecerii de Halloween, în cadrul căreia au fost desfășurate mai multe concursuri distractive pentru tineri, cel mai interesant fiind concursul celui mai original costum. Toate aceste activități cu și pentru tineri au permis Consiliului să-și facă auzită și văzută misiunea, devenind și mai popular și apreciat în comunitate.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki