Voluntarii de azi – oamenii valoroși de mâine

Putem afirma cu certitudine că voluntariatul este astăzi o adevărată provocare, într-o lume dominată tot mai mult de verbul “a avea”, în loc de “a fi”. Cu greu acceptăm să facem ceva fără a primi o răsplată, doar dacă acest ceva vine din dorința noastră de a ne implica și dărui – valori fundamentale care se cultivă în sufletul fiecăruia încă de la vârste fragede. Din dorința de a face lumea un loc mai bun, membrii Consiliul Local al Tinerilor Țipala vin să ne convingă că voluntariatul este cel care care motivează, inspiră și aduce plus valoare atât tinerilor, cât și comunităților din care vin.

În timp ce mulţi dintre colegii lor de breaslă preferă să-și petreacă timpul liber “implicându-se” activ pe rețelele de socializare, cei mai motivați voluntari din Țipala au ales să-și pună în valoare calitățile pentru a sădi în sufletele tinerilor sentimentul spiritului de echipă, al responsabilității în comunitate, al satisfacției de a dărui. Astfel, în cadrul implementării proiectul “Împreună spre un viitor mai bun”, echipa a îndemnat tinerii din Țipala să treacă de la pasivitate la acțiune, prin organizarea unui training constructiv, din cadrul campaniei “Tânăr informat – tânăr implicat”.

Acest eveniment semnificativ a împărtășit publicului juvenil din secretele promovării activității Consiliul Local al Tinerilor Țipala, dar și din metodele de organizare eficientă a activităților cu impact major pentru comunitate. Totodată, în parteneriat cu Liceul Teoretic Tipala, a fost organizată ora informativă cu genericul „Voluntariatul și activitatea consiliului”, menită să cultive în inimile copiilor ideea că în viață, cu mult sau puțin, toți pot contribui la schimbarea spre bine a lucrurilor, implicându-se voluntar.

Fondul pentru Tineri Ialoveni apreciază mult misiunea tinerilor de la Țipala de a readuce în retorica societății noastre actuale spiritul civic și sentimentul de contribuție la binele comun. Iar pentru ca astfel de inițiative frumoasei să devină vocea tinerilor în localitățile în care trăiesc, Fondul a venit cu o contribuție financiară de 7000 lei, alături de alți parteneri locali pentru realizarea cu succes a activităților propuse în proiect. În vederea consolidării propriei strategii de a suda o echipă și de a construi încredere între membrii ei, dar și pentru valorificarea relațiilor de prietenie și parteneriat cu organizații similare din alte localități, grupul de inițiativă a organizat o masă rotundă împreună cu membrii Consiliul Local al Tinerilor Văsieni. Acest fructuos schimb de experiență a permis ambelor echipe să-și împărtășească proiecte cu care se mândresc, proiecte prin care au devenit cu toții mai responsabili, mai ataşaţi de comunitate, mai implicați și mai conectați.

Activitățile acestor centre de voluntariat sunt un excelent instrument de comunicare internă, iar cele mai prețioase sunt legăturile care se creează între oameni din diferite localități, cu diferite viziuni, oameni care în mod normal nu ar avea de ce să lucreze împreună.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki