Citim împreună… cu Zinovia Bivol

Gradul de cultură și civilizație al unei colectivități a fost și rămâne condiționat de instituțiile sale. Biblioteca se înscrie și ea printre aceste instituții notorii. Copii, adolescenții persoanele mature îi pășesc pragul cu scopul de a descoperi noul, iar un alt scop ar fi detașarea de realitate, relaxarea și meditarea. Din păcate uneori mobilierul vechi, incomod nu permite împlinirea tuturor acestor satisfacții ale citittorului, astfel patru tineri ambițioși din Răzeni doresc să modernizeze și să creeze în bibliotecă un loc cât mai comod, util și relaxant pentru utilizatorii acesteia.

Problema abordată de tinerii răzeneni, ce s-au întrunit într-un grup de inițiativă “Be the Future”, a pornit de la trista realitate a lipsei unui mobilier nou în bibliotecă și incomoditatea acestuia pentru cititori, utilizatorii bibliotecii find nevoiți sa utilizeze mobilierul vechi, ce nu este corespunzător vârstei cititorilor, fiind prea mic și inpracticabil. Astfel a fost implementat proiectul “Citim împreună”, care a prevăzut amenajarea unei biblioteci în primul rând comodă și prietenoasă pentru vizitatorii săi. Totodată prin aceasta tinerii au dorit promovarea lecturii, a cărții în rândul elevilor din liceu . Prin activitatile prezentate în proiect, elevii din liceu au luat parte la un seminar de grup “Lectura-adevărată delectare”, unde au fost citite cărți, au fost organizate lucru pe echipe cu aducerea argumentelor pro și contra, iar la sfârșit elevii au primit și temă pentru acasă, și au fost încurajați să citească câteva cărți care mai apoi să fie analizate.

Datorită ajutorului financiar venit din partea Fondului pentru Tineri Ialoveni, în sumă de 7 500 lei, dar și susținerea Liceului Teoretic “Ion Pelivan” ce a contribuit cu 9 080 lei, proiectul s-a văzut realizat. Pentru a fi mai aproape de cărți, proiectul s-a încheiat cu o frumoasă întilnire cu autoarea Zina Bivol, o consăteanca a răzănenilor, care a fost întimpinata cu un recital de poezii ale autoarei, din partea elevilor participanți la eveniment, apoi au avut loc discuții calde cu dumneaei, un om al cărții care trăiește printre și pentru cărți, această activitate trezindu-le spiritul de cititor al participanților.

Programul raional “Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociația Obștească “Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susținerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni și a Fundației Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki