Elevi pentru elevi

Educația nu se realizează exclusiv prin oferire și primire de informații și nu se reduce doar la spațiul în care are loc procesul educațional. Spațiul de recreere și odihnă susține acest important proces, participând activ la actul de formare a elevilor. Grupul de iniţiativă „Noi suntem schimbarea” din Puhoi și-a propus să rezolve lipsa spațiilor de recreere amenajate armonios, necesare pentru o interacțiune socială sănătoasă și reală a elevilor Liceului Teoretic „Gheorghe Palade”.

Proiectul „Odihnește-te, socializează și învață!” a prins contur în urma unui sondaj de opinie, realizat de membrii echipei „Noi suntem schimbarea”, privind identificarea lucrurilor și a locurilor ce pot fi ameliorate în Liceul Teoretic „Gheorghe Palade” din Puhoi. 100% din cei peste 600 de liceeni, respondenți ai sondajului, și-au exprimat dorința de a de a avea un spaţiu amenajat, colorat, distractiv și educativ pentru petrecerea timpului în pauze. Astfel s-a conturat ideea de transformare a unui loc aparent micuț de la etajul 1 al liceului într-o oază plăcută și utilă de socializare, prin amenajarea sa cu două mese, un colțar și un dulap cu 10 jocuri de societate, care să înlocuiască telefoanele tinerilor folosite pentru recreere. Majoritatea elevilor au optat pentru dotarea acestui colțișor educativ cu jocuri intelectuale, considerând foarte importantă practicarea acestora pentru dezvoltarea multilaterală a copiilor. Imediat ce colțișorul de odihnă a fost amenajat cu mobilierul conceput de către elevi, în toate pauzele locurile de pe aceste piese au devenit cele mai căutate, încurajând astfel petrecerea timpului dintre ore în mod interactiv, educativ, în detrimentul echipamentelor digitale.

Grație mobilizării eficiente a celor zece membri ai echipei de proiect, susținuți de cadrele didactice ale liceului și de un grup de voluntari, colțișorul de recreere din incinta Liceului Teoretic „Gheorghe Palade” din Puhoi a devenit o practică de succes și replicare pentru alte inițiative ale tinerilor din alte instituții similare ale raionului Ialoveni. Fondul pentru Tineri Ialoveni și-a adus contribuția la buna desfășurare a tuturor etapelor de implementare a proiectului „Odihnește-te, socializează și învață!”, oferind suma de 4 000 de lei. Proiectul a servit, totodată, ca oportunitate pentru profesori de a se implica activ în ameliorarea procesului educațional, majoritatea participând cu entuziasm și cu o motivație puternică de a pune în practică ideile copiilor. Proiectul s-a bucurat, de asemenea, de sprijin și implicare și din partea administrației liceului, creând împreună un mare beneficiu tuturor și dezvoltând frumoase relații de colaborare.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni și a Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Articol realizat în cadrul proiectului ,,Activismul tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, implementat de către Asociația obștească „Eco-Răzeni”, beneficiară a programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politică Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki