Mini Biblioteca Zunea

Pentru cei 13 consilieri şi 5 voluntari, membri ai Cosiliului Local al Tinerilor Zîmbreni, noţiunea de voluntariat şi participare activă în cadrul comunităţii constituie esența misiunii lor de agenți ai schimbării. Prin elaborarea proiectului „Biblioteca ZUNEA”, tinerii consilieri și-au propus crearea unui spațiu comunitar sigur și multifuncțional, a unei minibiblioteci, amplasate în spaţiul de recreere ZUNEA al Bibliotecii Publice Zîmbreni, utilizat ca loc de odihnă și socializare pentru tinerii din sat zîmbreneni.

Obiectievul-cheie al proiectului „Biblioteca ZUNEA” este creșterea și încurajarea tinerilor din Zîmbreni să se implice activ în viața comunității, prin formarea și cultivarea calităţilor de cetăţean activ şi responsabil, promotor al valorilor umane. Amenajarea și dotarea cu titluri de cărţi moderne şi subiecte atractive a minibibliotecii Zunea va contribui considerabil în acest sens, prin dezvoltarea gândirii critice și promovarea lecturii de dezvoltare personală în rândul tinerilor. Pentru realizarea cu succes a proiectului, echipa și- propus o serie de activități complementare. Planul de acțiuni a debutat cu procurarea inventarului de cărţi şi amenajarea propriu-zisă a mini-bibliotecii în spaţiul de recreere al Bibliotecii Publice din localitate. Stabilirea celor peste 20 de titluri de carte, ce urmau a fi procurate, a fost posibilă datorită elaborării chestionarului „Ce carte doreşti pe noptiera ta?” și chestionării celor peste 400 de cititori abonați ai bibliotecii. Iar pentru o promovare mai vizibilă a lecturii şi a beneficiilor acesteia pentru comunitate, tinerii au lansat campania „Donează o carte bibliotecii”, care a permis îmbogăţirea colecţiei existente a bibliotecii cu 15 titluri noi, de actualitate.

Organizarea training-ului online „Relațiile Toxice”, moderat de către experta în educație și comunicare, orientare vocațională și public speaking, doamna Zinaida Soroceanu, a venit să completeze impactul lecturii de dezvoltare personală asupra tinerilor, provocându-i să se autoaprecieze, învățându-i să gândească critic, să se respecte şi să se iubească aşa cum sunt. Iar desfășurarea atelierului de creaţie „Semne de Carte”, în cadrul căruia participanţii şi-au demonstrat iscusinţa de a crea semne de carte originale şi de a practica arta origami le-a permis, tinerilor zîmbreneni crearea unei sinergii de implicare în proiecte comunitare și de voluntariat. Astfel, aceste activități educative și interactive au dus la formarea și instruirea a 15 tineri ambasadori ai Bibliotecii Publice Zîmbreni, motivați de a promova biblioteca și valorile acestei instituții în societate.

Cei 3000 de lei, alocați de către Fondul pentru Tineri Ialoveni pentru implementarea acestui proiect, au servit la procurarea inventarului nou de carte, care a „îmbrăcat” frumos și util standul destinat utilizatorilor bibliotecii. Aceștia vor avea plăcerea și șansa de a le răsfoi și împrumuta oricând vor dori, potolindu-și setea de cunoaștere și creștere personală. Implicarea deopotrivă a tuturor membrilor Consiliului Local al Tinerilor Zîmbreni şi a voluntarilor activi în realizarea proiectului Biblioteca ZUNEA a contribuit la consolidarea spiritului de echipă și spiritului responsabilității, îndemnând tinerii să participe activ la acţiunile de voluntariat efectuate în comună.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni și a Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Articol realizat în cadrul proiectului ,,Activismul tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, implementat de către Asociația obștească „Eco-Răzeni”, beneficiară a programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politică Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki