Tinerii din Țipala mai solidari și mai implicați

Spiritul participativ poate fi trezit și dezvoltat doar dacă este cultivat, înțeles și practicat frecvent. Doar astfel tinerii pot obține, cu adevărat, deprinderi și cunoștințe esențiale pentru a se implica constructiv la dezvoltarea armonioasă a comunității. Proiectul ,,Tineri pentru Tineri’’, inițiat de Consiliul Local al Tinerilor Țipala, reprezintă un imbold de solidaritate și implicare socială adresat tinerilor din localitate.

Proiectul „Tineri pentru Tineri” și-a propus ca misiune să dezvolte mecanisme locale durabile de implicare și stimulare a inițiativelor tinerilor cu impact în comunitate, utilizând experiența deja dezvoltată a echipei Consiliului Local al Tinerilor Țipala. Membrii echipei de proiect au planificat un șir de activități, menite să creeze atitudini participative în rândul tinerilor, prin promovarea voluntariatului, stimularea creativității, a curiozității, a spiritului civic și a abilităților de muncă în echipă. Organizarea concursului de fotografie cu genericul ,,Dincolo de Toamnă” a testat și valorificat creativitatea tinerilor, lăsând frâu liber imaginației participanților și sporind coloritul impresionant al toamnei artistice. În vederea promovării sportului și a spiritului de echipă, grupul de inițiativă a desfășurat, de asemenea, maratonul ,,Run in October 2020”, acțiune care a permis celor 20 de tineri maratoniști să se cunoască pe sine mai bine, să-și descopere limitele și performanțele, dar, totodată, să-și stabilească noi ținte. Premiile personalizate, oferite participanților (hanorace, sticle de apă cu imprimeul Consiliului Tinerilor din Țipala) a motivat tinerii să se înroleze în lista voluntarilor pentru proiectele ce urmează a fi implementate în localitate. Iar pentru a-și cunoaște și mai bine localitatea și a consolida spiritul civic al acestor tineri, echipa proiectului a organizat un ,,Village Quest”, activitate care a conectat și mai mult tinerii la viața socială.

Activitățile au sporit semnificativ dorința tinerilor din Țipala de a se implica pe viitor în viața comunității din care fac parte, motivându-i să se intereseze mai mult de proiectele de dezvoltare comunitară implementate de Consiliul Local al Tinerilor. Implementarea cu succes a acestui proiect a fost posibilă și datorită suportului oferit de către Fondul pentru Tineri Ialoveni, în valoare de 6500 de lei.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni și a Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Articol realizat în cadrul proiectului ,,Activismul tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, implementat de către Asociația obștească „Eco-Răzeni”, beneficiară a programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politică Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki