Elevii costeșteni au o curte nouă

Ambițioși, perseverenți și cu un înalt spirit de implicare civică, membrii grupului de inițiativă „Tânărul ecologist” din Costești și-au propus să facă mai plăcută viața liceenilor din localitate prin amenajarea și restructurarea, cu forțele proprii, curtea Liceului Teoretic Costești. Astfel, proiectul „Odihnă – garanția vieții” vine să rezolve atât imaginea dezolantă a accesului în școală, cât mai ales lipsa unor spații amenajate de recreere, necesare interacțiunii și integrării sociale a copiilor.

Grupul „Tânărul Ecolog”, împreună cu 15 voluntari și corpul didactic al Liceului Teoretic Costești, a identificat o problemă majoră: starea deplorabilă a mobilierului din curtea liceului, lipsa urnelor și a tomberoanelor pentru deșeuri. Elevii, profesorii și părinții au menționat că starea degradantă a băncilor și lipsa urnelor, tomberoanelor strică întreg aspectul liceului, fapt care îi descurajează să se odihnească în acest spațiu, în timpul pauzelor. Pentru a motiva liceenii să vină cu mai mult drag la școală, a o vedea ca pe un loc prietenos și călduros, ca pe a doua lor casă, membrii grupului de inițiativă au elaborat proiectul „Odihnă – garanția vieții” prin care au reușit să aducă acea schimbare pozitivă așteptată de întreaga comunitate a liceului și să se bucure de aprecierea ei. Din necesitatea de a economisi, dar și de a implica cât mai activ tinerii voluntari, elevi ai aceluiași liceu în viața școlară, echipa de proiect a ales să se ocupe ei înșiși de salubrizarea teritoriului unde urmează a fi instalate scaunele și tomberoanele, de pregătirea temeliei pentru tomberoane. Ajutați și de părinți, tinerii au reușit să prelucreze lemnul și să reconstruiască carcasa metalică a băncilor, iar mai apoi să monteze scândurile celor opt scaune și să instaleze cele cinci tomberoane.

Prin acest proiect, elevii din Costești au reușit să-și consolideze legăturile în cadrul comunității de elevi și profesori, să deprindă aptitudini civice cum ar fi responsabilitatea și munca în echipă, dar și să confere, totodată, un nou aspect agreabil și atrăgător liceului. Datorită entuziasmului și dăruirii de sine, colegii lor de școală au acum un loc unde se pot relaxa în cele 10-20 de minute de pauză, unde pot povesti, râde, glumi, asculta muzică, se distra, dar și învăța unul de la altul, iar astfel, timpul lor petrecut în incinta școlii devenind mai agreabil și util. Fondul pentru Tineri Ialoveni a susținut această frumoasă inițiativă a tinerilor costeșteni, alocând suma de 4 500 lei, în vederea implementării cu succes a tuturor celor planificate. Astfel de proiecte aduc multe beneficii școlii şi îi ajută pe elevi să-şi dezvolte creativitatea, dar mai ales spiritul de muncă în echipă.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni și a Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Articol realizat în cadrul proiectului ,,Activismul tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, implementat de către Asociația obștească „Eco-Răzeni”, beneficiară a programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politică Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki