Sportul a revenit la Costești

Credem cu toții că un viitor sănătos se construiește prin mișcare și sport. În lipsa unor terenuri sportive accesibile și practicabile, tot mai mulți reprezentanți ai generației de mâine aleg astăzi să-și petreacă majoritatea timpului liber pe internet, angrenați în jocuri video sau în fața televizorului. În vederea promovării sportului și a unui mod sănătos de viață în rândul tinerilor, grupul de inițiativă „Olimpicii” din Costești au decis să reanimeze terenul de sport al Liceului Teoretic „Olimp”și să procure echipament sportiv.

Pasionați de practicarea sportului și dornici de a influența cât mai mulți tineri din anturajul apropiat să-și schimbe modul sedentar de viață pe unul activ, „Olimpicii” din Costești au elaborat proiectul „Renaștem prin sport”, prin care și-au propus să readucă sportul în aria de interes a tinerilor costeșteni. Terenul de sport al Liceului Teoretic ”Olimp”, care face obiectul proiectului, este locul unde își petrec orele de educație fizică sau practică sportul cei peste 500 de elevi ai instituției de învățământ, secțiile de sport la care sunt înscriși aceștia, dar și tinerii satului Costești, care organizează meciuri de fotbal, baschet, volei ș.a. Pentru ca acest teren să devină cu adevărat practicabil și util, membrii echipei de proiect au decis să se implice personal și să lase, în acest fel, amprenta lor în localitate, fapt care va favoriza dezvoltarea unor generații de cetățeni mai sănătoși, mai activi și mai implicați.

Datorită unui spirit consolidat de echipă și a participării active a tinerilor voluntari, a fost posibilă realizarea mai multor etape pregătitoare: lucrări de salubrizare a terenului, revopsire a „Barei Curajului” și a paralelelor, reînnoirea nisipierei și restabilirea terenurilor de baschet și volei. Totodată, datorită suportului financiar, oferit de Fondul pentru Tineri Ialoveni, în valoare de 6 000 lei, au fost procurate cinci mingi de baschet, cinci mingi de volei, o plasă pentru volei, două plase pentru coșurile de basket și două funii. Această nobilă inițiativă a tinerilor servește drept frumos model de implicare comunitară a tinerei generații întru schimbarea și ameliorarea mediului în care activează și trăiesc. De pe urma rezultatelor proiectului vor beneficia elevii și corpul profesoral ai Liceului Teoretic ”Olimp”, clubul VoV-Slav-Judo Club în număr de 65 copii, dar și tinerii sportivi membri ai cluburilor de baschet și volei în număr de 40 de elevi.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat și inclusiv cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Ialoveni și a Fundaţiei Est-Europene din resursele acordate de Suedia.

Articol realizat în cadrul proiectului ,,Activismul tinerilor – soluția dezvoltării comunitare”, implementat de către Asociația obștească „Eco-Răzeni”, beneficiară a programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politică Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

Поделиться в соц. сетях

Share to Google Buzz
Share to Google Plus
Share to LiveJournal
Share to MyWorld
Share to Odnoklassniki